PYD: Svenska IS-fångar en humanitär fråga

För kurderna är den svenska regeringens avståndstagande en besvikelse. Men inget tyder på att samverkan kring de svenska medborgare som finns kvar i IS-lägren i nordöstra Syrien skulle försvåras, enligt ledaren för kurdiska PYD.

Salih Muslim, ledare för kurdiska PYD. Arkivbild.

Salih Muslim, ledare för kurdiska PYD. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nato2022-11-07 14:17

Sveriges regering tar avstånd från de kurdiska organisationerna YPG och PYD, deklarerade statsminister Ulf Kristersson (M) i förra veckan. Kristerssons motivering var att stöd till organisationerna skadar relationen till Turkiet.

Kurderna har varit nyckelspelare i att hjälpa väst besegra terrorgruppen IS och tar nu hand om fångar med misstänkta IS-kopplingar, bland dem svenskar. Trots påstötningar har många länder i väst inte tagit hem alla sina terrormisstänkta medborgare.

– Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister när man tar avstånd från en organisation som kämpar mot terrorismen och betalar dyrt? sade Shiyar Ali, PYD:s representant i Sverige, till TV4 häromdagen.

– Då får Sverige stå för sina egna medborgare. Kom och hämta dem.

"Väl förberedda"

Men Sverige har ingen skyldighet att ta hem människor som trots avrådan har rest till Syrien för att delta i strider, understryker Ulf Kristersson i en kommentar till TT.

– Sedan får vi se om det är svenska medborgare som kommer tillbaka till Sverige, då får vi naturligtvis hantera det och det är myndigheterna väl förberedda på, säger han.

Det faktum att Sverige vänder de kurdiska organisationerna ryggen kommer knappast att påverka situationen för svenskarna i IS-lägren, enligt Salih Muslim som är ledare för PYD, den kurdiska milisen YPG:s politiska gren.

– Våra medlemmar i administrationen här ser inte detta som en politisk fråga. De ser det som en humanitär fråga, så jag tror inte att de kommer att försvåra processen om svenska utrikesdepartementet vill få ut några kvinnor och barn, säger Salih Muslim.

Fortfarande sitter ett tiotal svenska medborgare – kvinnor, män och barn – i det kurdiska självstyrets fångläger i sydöstra Syrien, enligt PYD i Sverige. Sverige har tagit hem kvinnor och barn från lägren al-Hol och al-Roj i omgångar.

Läkare utan gränser varnar för att situationen i al-Hol har försämrats med utbrett våld, utnyttjande och laglöshet mot kvinnor och barn som följd, skriver AP.

"Turkisk utpressning"

Salih Muslim beklagar dock den svenska regeringen besked.

– Som jag ser det går den turkiska utpressningen inte ihop med det svenska folkets principer och humanitära värderingar. Jag tror inte de accepterar den turkiska inställningen, det är ett problem.

Salih Muslim betonar att kurderna inte har några som helst synpunkter på Sveriges och Finlands strävan att bli medlemmar i Nato mot bakgrund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Vi är inte inblandade i det. Nato gör som man vill, och svenskarna och finländarna får bestämma vad de vill, det är inte vår sak. Men vi är bekymrade över Turkiets sätt att utnyttja frågan till utpressning.

Fakta: Sverige, PYD och YPG

YPG har länge varit Natos och USA:s allierade i kampen mot IS i Syrien och har också tidigare stöttats av Sverige.

Den nya regeringen har dock valt att gå närmare Turkiets linje som betraktar de båda kurdiska organisationerna YPG samt dess politiska gren PYD som terrorister.

Turkiet har krävt att Sverige tar avstånd från organisationerna samt utlämnar ett antal kurder, för att ratificera Sveriges Natoansökan.

Enligt Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är avsikten att inte ha ett nära samröre med organisationerna, men "dörren kan hållas öppen" i rent humanitära frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!