Regeringen tror fortfarande på Nato i höst

Regeringen räknar med att Turkiet inleder processen med att godkänna Sverige som Natomedlem i oktober. Förhoppningen är att det ska gå lika snabbt som för Finland – 13 dagar.

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Foto: Oscar Olsson/TT

Nato2023-08-22 14:37

Turkiet president Erdogan skapade på måndagen ny osäkerhet om Sveriges Natoansökan. Han beklagade koranbränningarna och sade att han inte vet hur lång tid parlamentet kommer behöva på sig innan det kan godkänna Sverige.

Trots utspelet räknar regeringen med att Turkiet ratificerar den svenska ansökan i höst. Utrikesminister Tobias Billström (M) tar fasta på handslaget mellan Sverige, Turkiet och Nato vid Natotoppmötet i Vilnius i somras. Det var inte bara ett "handslag i luften", framhåller Billström.

– Handslaget var något mer än bara en ceremoni framför kamerorna. Det var också en bekräftelse på det tydliga statement som hade förhandlats fram under Vilniusmötet, säger han.

Haft samtal med Fidan

Bland annat garanteras Turkiet att Sverige ska utöka sin säkerhetsdialog med landet, samt att Turkiet ska få en terrorismkoordinator inom Nato, något som varit viktigt för turkarna enligt Billström.

Koranbränningarna kopplat till Natoprocessen har enligt Billström inte kommit upp i de samtal han under sommaren haft med sin turkiske utrikesministerkollega Hakan Fidan.

– Utan Turkiet ligger kvar i tidigare positioner och vi utgår därför från att ratificeringen kommer att påbörjas i oktober.

Han hoppas att det därefter ska gå kvickt.

– Det vi vet från vårens process kring Finland är att den tog 13 dagar i anspråk ungefär. Det är nånting sådant som vi ser framför oss, säger Billström.

F16-affär hänger i luften

Han framhåller samtidigt att det pågår parallella processer som har betydelse – förhandlingarna mellan Turkiet, Grekland och USA om försäljningen av försvarsmateriel. I Turkiets fall de omtalade F16-planen.

– Därför blev det ingen ratificering i somras eftersom de förhandlingarna uppenbarligen inte är färdiga.

TT: Måste de förhandlingarna gå i mål innan Sverige kan bli medlem?

– Det kan jag inte uttala mig om. Den frågan får ställas till USA, Grekland och Turkiet. Sverige har ingen del i en sådan affär.

– Vi utgår från att det som har sagts vad gäller oss i förhållande till oktober kommer att förverkligas.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj i fjol.

Den 5 juli 2022 fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

För Sverige del har 29 av 31 länder ratificerat – Turkiet och Ungern återstår.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato om att Turkiet kommer att godkänna "så snart som möjligt".

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!