Så är Turkiets plan för Sveriges Natoansökan

Senast den 10 december ska det turkiska parlamentet rösta om den svenska Natoansökan. Det innebär att Sverige får en långsammare process än Finland, men ratificeringen ser inte ut att dras i långbänk.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har lämnat över Sveriges Natoansökan till parlamentet för ratificering. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har lämnat över Sveriges Natoansökan till parlamentet för ratificering. Arkivbild.

Foto: Nedim Enginsoy/AP/TT

Nato2023-10-30 11:15

Av handlingar på det turkiska parlamentets hemsida framgår att den svenska Natoansökan ska behandlas under höstsessionen. I praktiken innebär det att omröstningen kommer att ske senast den 10 december, eftersom parlamentet sedan övergår till att lägga all kraft på att behandla landets budget, säger en källa till TT.

När Finlands ansökan ratificerades tog processen ungefär två veckor. Men en sådan snabbprocess får inte Sverige.

I stället blir det den normala proceduren, som brukar ta omkring fyra till sex veckor.

Grönt ljus från Erdogan

President Erdogan skickade över dokumenten för ratificering till parlamentet förra veckan. På torsdag börjar parlamentets utrikesutskott behandla höstens ärenden på allvar, däribland den svenska ansökan. Även försvarsutskottet ska yttra sig över om Sverige kan godkännas.

När utskotten har gjort sitt går frågan vidare för omröstning i parlamentets stora kammare, senast den 10 december. Teoretiskt kan Sverige bli fullvärdig medlem på Natos utrikesministermöte i Bryssel den 28–29 november om Turkiet fattar beslut dessförinnan, men det kan alltså bli något senare.

Vissa signaler från Turkiet den senaste tiden har antytt att den svenska ansökan skulle kunna hamna i en ännu längre process, genom att den nedprioriteras av parlamentet. Då hade ratificeringen kunnat dra ut på tiden in på nästa år. Men så blir det alltså inte.

Brasklapp och frågetecken

Den stora brasklappen är att det här är proceduren som gäller såvida inget händer som stör den svensk-turkiska relationen, till exempel en ny koranbränning i Sverige.

Ett annat frågetecken är hur Ungern kommer att agera. Tidigare har den ungerska regeringen sagt att landet inte kommer att vara sist att godkänna den svenska Natoansökan. Men i förra veckan kom regeringen med krav på att få en förklaring från den svenska regeringen om den kritik som svenska politiker riktat mot landets demokratiutveckling.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli 2022 fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

För Sveriges del har 29 av 31 länder ratificerat – Turkiet och Ungern återstår.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato. President Recep Tayyip Erdogan lovade då att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!