Redan innan den högerextreme provokatören Rasmus Paludan tände eld på en koran i närheten av Turkiets ambassad i lördags var det känt att ansökningsavgiften för demonstrationstillståndet betalats av någon annan: journalisten Chang Frick, ägare till nyhetssajten Nyheter idag och programledare i SD-kanalen Riks.
Paludan hävdar att det inte var hans idé att resa till Sverige och bränna koranen, skriver Dagens Nyheter (DN). Han menar att förslaget kom från Frick eller en reporter från den högerextrema sajten Exakt24.
Frick uppger för DN att han inte skulle uppmuntra någon att bränna en koran – däremot ville han uppmuntra högern att markera mot Turkiet.
Dagens ETC har även rapporterat att Frick ska ha betalat Paludans flygbiljett till Sverige – något både Paludan och Frick tillbakavisar.
Inte inblandade
Koranbränningen – en aktion som upprört både inom och utom Sverige – har satt ytterligare käppar i hjulen för Sveriges Natoprocess. Samtidigt har det väckt en debatt om svensk yttrandefrihet och regeringen har delvis kritiserats för att inte stå upp för den tillräckligt.
TT: En rak fråga: Rasmus Paludans koranbränning var inte sanktionerad av Sverigedemokraterna?
– Nej, vi är över huvud taget inte inblandade i det, nej, svarar Henrik Vinge, SD:s gruppledare och vice partiledare.
"Dramatisk utveckling"
Han vill dock framhålla att Frick även är delaktig i ett SVT-program – och därför kan Vinge inte säga om Frick "är mer kopplad till SD än vad han är till SVT".
– Men jag tycker också att Sverige är ett land med yttrandefrihet, vi är ett land med demonstrationsfrihet, och det har varit en dramatisk utveckling kopplat till den här Natoansökan på sistone, säger Vinge och fortsätter:
– Jag är inte här i dag för att ge några nya besked i synen på Nato eller egentligen kommentera de uttryck som har tagits i de här olika sammanhangen utan vi får helt avvakta och se utvecklingen.
Kritiserar statsministern
På måndagen fick statsminister Ulf Kristersson (M) en känga av Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas ledare. Åkesson kritiserar statsministerns uttalanden efter helgens koranbränning och kallar det hela för "mycket, mycket bekymrande" och menar att regeringen alltid bör stå upp för svensk yttrandefrihet.
Vidare kallade Åkesson regeringens uttalanden för "undfallenhet gentemot islamistiska krafter, i och utanför Sverige."
Under en presskonferens på tisdagen fick Kristersson en fråga om Åkessons synpunkter och hur dialogen nu ser ut mellan de två partiledarna.
– Jag och Jimmie Åkesson har givetvis talats vid om detta och jag uppfattar att vi är helt eniga om två saker. Det ena är att svensk yttrandefrihet gäller fullt ut, helt och fast. Det andra är att det vore mycket bra om vi kan komma tillbaka till en sansad dialog med Turkiet om det svenska Natomedlemskapet. Där tycker vi precis likadant, svarade han.