Stoltenberg: Sverige står inte ensamt

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är säker på att Sverige kommer att bli medlem i Nato. –Tanken att Sverige är helt ensamt är fel, säger han.Frågan ligger allra högst på Norges dagordning, understryker Oslomötets värd, statsminister Jonas Gahr Støre.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Norges statsminister Jonas Gahr Störe.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Norges statsminister Jonas Gahr Störe.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Nato2023-05-30 18:03

Sverige har uppfyllt alla kriterier för ett medlemskap i försvarsalliansen, slår både Stoltenberg och Gahr Støre fast vid en gemensam presskonferens i Oslo inför veckans informella utrikesministermöte i den norska huvudstaden.

Det sades redan i mars, när Turkiet gav klartecken till Finland. Natos generalsekreterare är säker på att det bara är en tidsfråga, även om han inte vill tala om bortre tidsgränser.

– Vi måste tillstå att Sverige är i en mycket starkare och säkrare plats nu, säger han, och poängterar att Sverige redan har integrerats i alliansen på fler sätt än tidigare.

Stoltenberg, som också har varit statsminister i Norge, beskriver det som "helt otänkbart" att Nato inte skulle reagera om Sverige skulle utsättas för någon form av hot eller angrepp.

"Ingen markering"

I Sverige och i flera medlemsländer har det förutspåtts att saker kommer att röra på sig så fort Turkiet har hållit sitt presidentval. President Recep Tayyip Erdogan vann helgens avgörande omgång, men hans utrikesminister Mevlüt Cavusoglu är inte på plats i Oslo.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) hade planerat att träffa sin turkiske kollega vid mötet i Norge, men så blir det alltså inte.

– Det är inte ovanligt att inte alla ministrar är med hela tiden, jag ser ingen politisk markering i det, säger Jens Stoltenberg, som tillägger att han har varit och är i löpande kontakt med Erdogan i frågan.

Utrikesminister Billström har sagt att han ska göra allt han kan för att frågan om Sveriges medlemsansökan ska fortsätta ligga högt på dagordningen.

Sex veckor tillräckligt

TT frågar generalsekreterare Stoltenberg och Oslomötets värd Gahr Støre hur de avser arbeta för att frågan ska fortsätta ligga högst på dagordningen – samt vad det finns att diskutera, givet den turkiske utrikesministerns frånvaro.

– Om jag talar för Norge: Det är högst på vår dagordning. Det har varit det sedan Sverige ansökte, sedan Sverige godkändes tillsammans med Finland och uppfyllde alla kriterier, säger statsminister Jonas Gahr Støre, som säger sig stå i "nära dialog med Stockholm för att stödja denna ansökan hela vägen".

– Min ambition är och Norge kommer att anstränga sig på alla vis för att det ska gå vägen i Vilnius. Jag anser att sex veckor är absolut tillräckligt för att det ska kunna ske, om viljan finns där.

Medlem, granne, vän

Även informella möten kan utgöra en möjlighet för diskussion, säger statsministern, utan att utveckla.

– Som en medlemsstat, som en granne, som en nära vän till Sverige kommer vi att arbeta tillsammans med Sverige, och andra allierade, för att detta ska ske, säger Gahr Støre.

Natos informella utrikesministermöte hålls i Oslo på onsdag och torsdag denna vecka. Mötet i Vilnius hålls den 11 och 12 juli.

– Mitt budskap är att det är inom räckhåll. Det är möjligt för Sverige att bli en fullvärdig medlem till Vilniusmötet. Det finns ett fönster nu, särskilt efter det turkiska valet, säger Jens Stoltenberg.

Men han vill inte ge några garantier för att det ska ske redan då.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Norges statsminister Jonas Gahr Störe.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Norges statsminister Jonas Gahr Störe.
Fakta: Medlemmarna i Nato

Tolv länder fanns med från början och bildade militäralliansen Nato, när nordatlantiska fördraget skrevs under i Washington den 4 april 1949. Sedan dess har alliansen utökats med jämna mellanrum till 31 medlemmar.

22 av länderna är samtidigt med i EU: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Nio Natoländer är inte med i EU: Albanien, Island, Kanada, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien, Turkiet och USA.

Inom EU finns i sin tur fem länder som inte är med i Nato: Cypern, Irland, Malta, Sverige och Österrike.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!