Svensk Natoansökan får grönt ljus i Berlin

Tyskland har ratificerat Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i Nato. Förbundsdagen i Berlin röstade på fredagsförmiddagen med stor majoritet för att ta upp de nordiska grannarna i försvarsalliansen.

Tyska förbundsdagen har ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökan. Arkivbild.

Tyska förbundsdagen har ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökan. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Nato2022-07-08 11:46

Försvarsminister Christine Lambrecht, socialdemokratisk partikollega till förbundskansler Olaf Scholz, beskriver beslutet som ett uttryck för solidaritet och pålitlighet.

– Europas kraft ökar, och USA får avlastning, säger hon i talarstolen, enligt public service-sajten Tagesschau.

Regeringspartierna SPD, De gröna och FDP röstade för ratificeringen, likaså kristdemokratiska CDU/CSU och, till största del, nationalistiska AFD. Det starkt Natonegativa vänsterpartiet Die Linke, med rötter i det östtyska kommunistpartiet, röstade däremot emot, något gruppledaren Amira Mohamed Ali motiverar med att man inte vill ge stöd åt den "smutsiga" överenskommelse som fick regeringen i Ankara att lyfta sitt veto mot ett svenskt och finländskt medlemskap.

Nu väntas godkännande i förbundsrådet, med företrädare för delstaterna, något som kan komma redan under dagen.

I tisdags skrev Natos 30 medlemsstater under anslutningsprotokollet vid ett möte i Bryssel. Innan Sverige och Finland är fullvärdiga medlemmar ska dokumentet ratificeras av samtliga parlament.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!