Tidslinje över den svenska Natoprocessen

Vägen till ett svenskt Natomedlemskap har inte varit spikrak. Turkiska invändningar och en misstroendeomröstning har satt käppar i hjulet. Här är turerna från det att kriget i Ukraina bröt ut:

Sveriges utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson vid Natotoppmötet i Madrid.

Sveriges utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson vid Natotoppmötet i Madrid.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nato2022-06-29 09:15

24 februari

Ryssland angriper Ukraina.

30 mars

Statsminister Magdalena Andersson öppnar för ett Natomedlemskap. Motiveringen är att säkerhetsläget i Europa är totalt förändrat.

– Jag tycker inte att man ska utesluta någonting i det här läget. Vi ska fatta det beslut som är bäst för Sveriges säkerhet, säger Andersson i en intervju med SVT.

15 maj

Finland ansöker om medlemskap i Nato.

16 maj

Sverige ansöker om Natomedlemskap.

Samma dag meddelar Turkiets president Recep Tayyip Erodgan att Turkiet "inte kommer att säga ja" till Sveriges och Finlands ansökningar.

18 maj

Sverige och Finland lämnar in sina medlemsansökningar.

19 maj

Magdalena Andersson besöker tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö Washington och USA:s president Joe Biden.

– Jag ser fram emot att snart kunna kalla Sverige och Finland våra vänner, partner – och Natoallierade, säger Biden, utan att nämna Turkiets invändningar.

23 maj

Turkiet publicerar en kravlista för ett svenskt Natomedlemskap. "Under Natos kollektiva säkerhetsprincip förväntar sig Turkiet konkreta försäkringar från Sverige som stöder terrororganisationer", står det i ett pressmeddelande som publiceras på den turkiska regeringens hemsida.

25 maj

Delegationer från Sverige och Finland möter turkiska representanter i Ankara.

29 maj

Samtalen med delegationerna från Sverige och Finland om ländernas Natoansökningar når inte upp till "önskad nivå", enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

31 maj

Turkiets president upprepar kritiken om att Sverige och Finland inte gör tillräckligt mot terrorism. Han anser att det skulle innebära en risk för Turkiets säkerhet att släppa in länderna i Nato.

2 juni

Sverigedemokraterna väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S) och får stöd av KD, M och L. Statsminister Magdalena Andersson meddelar att hon avgår om Johansson fälls.

Misstroendet saknar majoritet, men en röst kan avgöra – den partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

Enligt en överenskommelse från hösten 2021 lovar S att fördjupa samarbetet med kurderna i Syrien och inför misstroendeomröstningen blir S tvunget att åter bekräfta att den fortfarande gäller för att få Kakabaveh att lägga ned sin avgörande röst.

7 juni

Misstroendeomröstning mot Morgan Johansson. Med en rösts marginal undviker Sverige en regeringskris.

10 juni

Regeringen presenterar en utrikesdeklaration där man lovar att bidra till Turkiets säkerhet i Nato. Det är en av flera signaler i utrikesdeklarationen för att Turkiet ska släppa vetot mot Sveriges Natoansökan.

15 juni

Turkiet står fast vid sin hållning om att motsätta sig Sverige och Finland som Natomedlemmar om inte de båda länderna genomför "verkliga åtgärder".

28 juni

Natotoppmötet i Madrid inleds. Turkiet släpper sitt veto mot Sverige och Finland efter framgångsrika samtal mellan länderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!