– Turkiet har sagt att de saker man kom överens om i trepartsavtalet i somras har uppfyllts för Finlands del, sade Haavisto under den pågående säkerhetskonferensen i München, enligt Yle.
Haavisto säger att han diskuterade med Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu senast i veckan. I diskussionerna har Turkiet även fört fram att förhandlingarna med Sverige måste fortsätta.
Haavisto framhåller dock att Finland inte har informerats om Turkiets slutgiltiga beslut angående ratificeringen av landets ansökan om Natomedlemskap.
Den finländske presidenten Sauli Niinistö anser inte att det med säkerhet går att säga hur det i slutänden blir med ansökningarna.
– Låt oss vänta och se, säger Niinistö till svenska journalister, i samband med en senare middag på säkerhetskonferensen.
Vill inte spekulera
Han säger att det som hörs från Turkiet går ibland åt ena hållet, ibland åt det andra. Det är Turkiet som har avgörandet i sina händer.
Inte heller oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) vill ge något tydligt svar på hur hon ser på processen.
– Jag hörde att statsminister Sanna Marin sade att hon inte tyckte att man ska ägna sig åt spekulationer, säger Andersson apropå de finländska uppgifterna om att Turkiet skulle ha fått besked om att förhandlingarna dem emellan är klara.
– Den dagen det kommer ett besked blir det rätt besked, säger hon om Sveriges utsikter.
Kan gå med utan Sverige
Turkiet har tidigare antytt att landet kan komma att ratificera endast Finlands Natoansökan. Och fler öppnar nu för att Finland kan gå med före Sverige.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg deltar i samtal under säkerhetsmötet i München tillsammans med Finlands president och statsminister.
Han konstaterar att Natos hållning fortfarande är att länderna ska in samtidigt, men säger samtidigt:
– Men om bara det ena ratificeras då går Finland med, säger han.
President Niinistö är lite mer vag i sina formuleringar, men hans slutsats blir liknande.
– Vi ansökte gemensamt med Sverige, sade Niinistö tidigare under lördagen men tillade att saken nu ligger i Turkiets händer.
"Kan inte dra tillbaka"
Han sade att han, bit för bit, har hört budskapet från Ankara förändras i riktning mot att det turkiska parlamentet kan säga ja till Finland men vänta med Sverige. Han understryker att Finland inte kan tänka sig att acceptera en sådan uppdelning, men läget är sådant att Turkiet skulle kunna göra det ändå.
– Det gör situationen svår för oss, våra händer är bakbundna. Vi kan ju inte dra tillbaka vår ansökan, sade Niinistö.
Även Finlands försvarsminister Mikko Savola meddelade på plats i München att Finland inte kommer att försöka förhala processen för att invänta även ett ja till Sverige.
– Nej, nej, då kommer vi att gå med, sade han i en AP-intervju.
Ambitionen ligger fast
Landets statsminister Sanna Marin betonar dock att ambitionen att båda länderna ska få ett ja från Turkiet samtidigt ligger fast.
– Vårt budskap till Turkiet och för den delen Ungern, som inte heller har ratificerat, är att vi vill gå med i Nato samtidigt. Det ligger i allas intresse, sade hon under ett samtal på scenen under säkerhetskonferensen.
Men hon inflikar ändå att "det kan finnas nationella ratifikationsprocesser som kan inverka".
I samband med konferensen träffade i dag även statsminister Ulf Kristersson (M) Jens Stoltenberg och Sauli Niinistö.