Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att processen i parlamentet kan gå snabbt – som den gjorde när den finländska ansökan avhandlades. Men det finns också en risk att processen drar ut på tiden, eller rent av stannar av.
Enligt Levin avgörs frågan av hur pådrivande president Recep Tayyip Erdogan väljer att vara.
Gick snabbt för Finland
– Jag hör olika saker när jag pratar med turkiska experter. Vissa säger att om Erdogan vill att det här ska gå snabbt, så kommer det att gå snabbt. Andra säger att det finns en splittring mellan Erdogan och hans samarbetsparti MHP sedan han sparkade landets inrikesminister, säger Paul Levin.
– Men i fallet med Finland så var folk närmast chockade över hur snabbt det gick, så det är svårt att säga hur det kommer att gå.
Hård press på Erdogan
Paul Levin bedömer att pressen från andra Natomedlemmar kan ha bidragit till Erdogans besked.
– Jag var lite rädd för att Gaza-konflikten skulle göra att relationen mellan USA och Turkiet försämrades ytterligare, och att USA skulle lägga mindre kraft på Sveriges ansökan. Men så verkar inte vara fallet. Pressen har varit ganska hård på både Turkiet och Ungern, säger han.
– Men det här skulle också kunna vara ett sätt för Erdogan att slippa den här pressen. Det finns så klart en risk att han lägger fram det hela till parlamentet och sedan säger att han "gjort vad han kunde". Vi får se helt enkelt.