Turkiets F-16-affär hänger fortfarande i luften

Turkiets köp av amerikanska stridsflygplanet F-16 har återkommande lyfts som en förutsättning för att Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan. Presidenterna Joe Biden och Recep Tayyip Erdogan diskuterade affären i mitten av juli – men en avgörande senator har ännu inte satt ned foten, enligt USA-experten Jan Hallengren.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Joe Biden träffades i Vilnius i juli. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Joe Biden träffades i Vilnius i juli. Arkivbild.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Nato2023-08-24 20:25

Spekulationerna har gått varma i såväl amerikanska som svenska medier om huruvida Turkiets motstånd mot att godkänna Sveriges Natoansökan hänger ihop med Turkiets uttalade vilja att köpa nya F-16-plan från USA och modernisera den redan existerande F-16-flottan.

Demokraten Bob Menendez, ordförande i senatens utrikesutskott, har länge varit emot en försäljning av flygplanen till Turkiet och därför satt sig på tvären.

Fortfarande tveksam

I början av juli rapporterade amerikanska nyhetssajten Punchbowl News att det pågick intensiva förhandlingar med Menendez och ett antal personer från utrikesdepartementet, och i samband med Natotoppmötet i Vilnius 11–12 juli träffades USA:s president Joe Biden och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att diskutera möjligheterna för en sådan affär.

– En av de centrala senatorerna, Bob Menendez, är fortfarande tveksam. Det är vad vi vet, men vad som pågår under ytan kan man inte riktigt veta, säger Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet.

– Som jag förstår det hänger det från USA:s perspektiv samman med att de ska leverera flygplan till grekerna också. Om de fattar ett sådant beslut innan de beslutar om Turkiet vet jag inte.

Turkiets och Greklands relation har länge varit ansträngd på grund av territoriella dispyter i östra Medelhavet.

– Det kan bli en gemensam uppgörelse, att det blir både leverans av F-35 till Grekland och F-16 till Turkiet, säger Hallenberg.

Grundtipset: Sverige godkänns

Erdogan sade i måndags att han inte vet hur snabbt det turkiska parlamentet kan godkänna Sverige, och att det beror på hur väl Sverige lever upp till sina löften.

– Mitt grundtips är att Sverige kommer att godkännas, men det kommer att ta ett par varv till och sedan sker det i oktober, säger Jan Hallenberg.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström framhöll i tisdags att det pågår parallella processer som har betydelse – förhandlingarna mellan Turkiet, Grekland och USA om försäljningen av försvarsmateriel. I Turkiets fall de omtalade F-16-planen.

– Därför blev det ingen ratificering i somras eftersom de förhandlingarna uppenbarligen inte är färdiga, sade Billström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!