Ungern inte redo rösta om svensk Natoansökan

Det ungerska parlamentet kommer inte att rösta om den svenska Natoansökan nästa vecka. Det innebär att ratificeringen kan ske tidigast den 20 november.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Foto: Fermin Rodriguez/AP/TT

Nato2023-11-02 01:54

Nästa vecka samlas parlamentet i Budapest för att fatta beslut i en rad frågor. Men när dagordningen spikas på torsdagen finns inte Sveriges Natoansökan med bland de föreslagna ärendena.

"Ratificering står inte på agendan nästa vecka!", skriver oppositionspolitikern Ágnes Vadai på sin Facebook-sida.

Hon bekräftar för TT att den svenska Natoansökan inte finns med på dagordningen, som kommer att spikas senare i dag.

Det innebär att nästa möjliga beslutstillfälle blir veckan som inleds med den 20 november.

Ska inte sinka

Ungern är tillsammans med Turkiet de enda Natoländerna som ännu inte har ratificerat Sveriges Natoansökan. Tidigare har ungerska politiker lovat att inte vara sist med att godkänna Sverige som medlem i försvarsalliansen.

Under onsdagskvällen uttalade sig Fuat Oktay, ordförande i det turkiska parlamentets utrikesutskott, om den svenska ratificeringen.

Han bekräftade då att Sverige inte kommer att få samma snabbehandling som Finland fick.

"Sveriges Natomedlemskap är bara en av de internationella överenskommelser på vår agenda som väntar på ratificering", sade han enligt Reuters.

Han tillade att ärendet behandlas "när tiden är inne" och inom "ramverket för våra egna prioriteringar".

– Det som är angeläget för andra är inte nödvändigtvis akut, sade Oktay.

Före Lucia

Turkiets president Erdogan skickade över dokumenten för ratificering till parlamentet förra veckan. Även försvarsutskottet ska yttra sig över om Sverige kan godkännas.

När utskotten har gjort sitt går frågan vidare för omröstning i parlamentets stora kammare. Om tidsplanen för parlamentets höstsession håller och inget oväntat händer sker omröstningen senast den 10 december, har källor tidigare uppgett för TT.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!