Ungern Natoröstar tidigast om två veckor

Utrikesminister Tobias Billström (M) räknar med att Sverige kan vara Natomedlem den 28–29 november. Men processen i det turkiska parlamentet kan ta längre tid än så. Och i Ungern röstar parlamentet tidigast den 6 november.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson skakar hand på Natos toppmöte i Vilnius i somras. Arkivbild

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson skakar hand på Natos toppmöte i Vilnius i somras. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nato2023-10-24 12:06

Den ungerska oppositionen hade begärt att parlamentet skulle ta upp den svenska Natoansökan för omröstning redan nu, men regeringspartiet Fidesz sade nej under ett möte på tisdagen, uppger parlamentsledamoten Ágnes Vadai för TT.

Därför kommer parlamentet tidigast att rösta om det svenska Natomedlemskapet i början av november, som det ser ut nu.

– Enligt den information vi har nu börjar nästa sessionsvecka den 6 november. Men allt kan hända, säger Ágnes Vadai.

TT har varit i kontakt med regeringspartiet Fidesz om skälet till att rösta nej just nu och hur man ser på beskedet från Turkiet.

Partiet hänvisar till ett inlägg på X, tidigare Twitter, från regeringens talesperson, Zoltán Kovács, som skriver att den inledda processen i Turkiet om att ratificera den svenska medlemsansökan inte förändrar något för Ungerns del och att det ungerska parlamentet kommer att fatta ett "självständigt beslut".

Ligger jämsides

Samtidigt konstaterar Kovács att Ungern och Turkiet nu ligger jämsides i ratificeringsprocessen. I Ungern har parlamentet redan tagit emot ett förslag om att behandla den svenska ansökan, det som återstår är att sätta ett datum för när en omröstning ska ske.

Inte heller i Turkiet är det just nu helt klart hur snabbt ratificeringen kan ske. När den finländska Natoansökan godkändes tog det ungefär två veckor.

Men det är inte troligt att den svenska ansökan får samma snabbehandling, bedömer Guldener Sonomut, journalist på turkiska NTV, som har bevakat Nato i mer än 25 år.

– Jag utgår från att den turkiska regeringen kommer att ta den tid som behövs för att övertyga alla partier i parlamentet, så att processen flyter på smidigt. Därför räknar vi inte med att det kommer att gå lika snabbt som för Finland, säger han till TT.

Att president Recep Tayyip Erdogan nu har meddelat att han ska lämna över Sveriges ansökan till parlamentet för ratificering ska ändå ses som en stark signal.

Fyra till sex veckor

Om processen följer den normala gången med behandling i utrikesutskottet, synpunkter från försvarsutskottet och omröstning i stora kammaren när utrikesutskottet har sagt sitt, så får man räkna med fyra till sex veckor, enligt Sonomut.

– Troligen kan ratificeringen ske i slutet av november eller mitten av december. Om det inte händer något kontroversiellt i Sverige under tiden som kan skada synen på Sverige i turkiska ögon. Till exempel en ny koranbränning eller demonstration utanför turkiska ambassaden eller liknande, säger Guldener Sonomut.

Men det turkiska parlamentets talman Numan Kurtulmus hoppas att processen kan skyndas på. I ett uttalande till statliga nyhetsbyrån Anadolu sade han att den svenska ansökan ska nå utrikesutskottet redan på onsdagen.

– Jag hoppas att det kommer att komma till generalförsamling så snart som möjligt så att ledamöterna kan fatta sina beslut, sade Kurtulmus.

Den 28–29 november möts Natos utrikesministrar i Bryssel, vilket har pekats ut som ett troligt tillfälle då den svenska flaggan kan hissas utanför Natos högkvarter. Ett annat tillfälle, som Sonomut pekar på, är i samband med EU-toppmötet i Bryssel den 14–15 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!