Uppgifter: Natoansökan tas upp i Ungern

Ungerns parlament är redo att börja ratificeringen av Finlands och Sveriges Natoansökningar. Men ett beslut kan dröja flera veckor.

Premiärministern Viktor Orbán har sagt att en omröstning kan ske under våren. Arkivbild.

Premiärministern Viktor Orbán har sagt att en omröstning kan ske under våren. Arkivbild.

Foto: Zoltan Mathe/AP/TT

Nato2023-02-21 16:05

På måndag den 27 februari öppnar parlamentet igen efter sitt vinteruppehåll och på onsdag den 1 mars ska frågan om ratificering finnas med på dagordningen, enligt utkast som har läckt till ungerska journalister.

Enligt uppgift till TT är detta bara startskottet på processen. Därefter väntar ordinarie behandling i utskott och först därefter väntar beslutet. Det tar normalt ett par eller några veckor.

En omröstning i parlamentet kan ske tidigast den 7 mars, säger en källa med insyn i parlamentets dagordning till SVT.

Det är bara Ungern och Turkiet bland Natos medlemsländer som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands ansökan till försvarsalliansen.

Ungern har till skillnad mot Turkiet inte uttryckt något motstånd mot den svensk-finska ansökan. Däremot har behandlingen i det ungerska parlamentet dragit ut på tiden. Premiärministern Viktor Orbán har sagt att en omröstning kan ske när parlamentet samlats igen i februari efter helguppehållet.

Uppgifterna som har läckt kommer från ett utkast till dagordning. Den slutgiltiga versionen för parlamentets session nästa vecka spikas på torsdag eftermiddag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!