– Sälarna utgör ett påtaglig skadebild gentemot fisket, säger Hanna Ek, biträdande enhetschef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, till TT.
Samtidigt har antalet i årets jakt minskats efter samråd med Havs- och vattenmyndigheten.
– De har uppmanat till mindre kvoter och det har vi tagit till oss. Samtidigt finns det en stor marginal, säger Ek som inte är orolig för att för många sälar kommer att skjutas.
Knubbsälsjakt på västkusten
Det totala antalet gråsälar i Österjön beräknas vara mellan 49 000 och 61 000, medan antalet knubbsälar i Kattegatt och Skagerrak beräknas till totalt cirka 20 400.
Sammanlagt 630 knubbsälar får samtidigt fällas i den kommande licensjakten på västkusten, varav 400 i Västra Götaland, 200 i Halland och 30 i delar av Skåne.
För vikare, som också orsakar stora skador på fiskenät och fiskeredskap, har skyddsjakt beviljats på 350 djur av en uppskattad population på minst 15 000.
Skyddsjakt får bara användas för att begränsa lokala skador och bedrivs främst mot djur som orsakat särskild skada, medan licensjakt får ske över större områden och längre tid.
Skyddsjakt räcker
Hanna Ek ser inga problem med att lagstiftningen endast tillåter skyddsjakt på vikare.
– Det är inget bekymmer. Det är relativt nytt med licensjakt också och det är helt enkelt två olika verktyg, säger hon.
Antalet vikare bedöms i framtiden minska på grund av smältande havsisar, isar som vikaren är beroende av under sin kutningsperiod.
I fjol var första året som licensjakt på knubbsäl beviljades efter ett regeringsbeslut året innan. Anledningen var växande sälpopulationer på flera håll i landet.