Åtråvärda sticklingar växande trend

Intresset för sticklingar ökar och allt fler köper, säljer och byter med varandra. Bland de hetare sorterna finns aroider vars sticklingar sticker iväg rejält i pris.
–Det finns de som går för hundratusentals kronor, berättar Oskar Widmark som arrangerar aroidmässa i skånska Alnarp i helgen.

Oskar Widmark med en stickling av typen philodendron pedatum variegata i kaféet och butiken han driver på SLU Alnarp.

Oskar Widmark med en stickling av typen philodendron pedatum variegata i kaféet och butiken han driver på SLU Alnarp.

Foto: Johan Nilsson/TT

Natur2021-10-23 13:14

Aroider – eller kallaväxter på svenska – är ett samlingsnamn för tropiska växter som växer vilt i regnskog som exempelvis monstrera, gullranka och philodendron.

En del sorter är vanliga, andra mer sällsynta.

"Färgerna när bladen vecklas ut"

Samlare byter, säljer och köper sticklingar – växtdelar utan rot som bildar nya plantor – på nätet, och suget efter en växtbit som kan bli till vacker planta drivs på via influencers och sociala medier. Många entusiaster fascineras särskilt av plantornas vackra blad.

– Ja, diversiteten hos dem när det kommer till bladen. Sedan att man får tillbaka det man ger, och får en bekräftelse i att man gjort något bra när man vattnat och skött om dem. säger Oskar Widmark och fortsätter:

– Och färgerna när bladen vecklas ut....

Han lyfter försiktigt fram en av hans mest omhuldade sticklingar inne i växtbutiken han driver vid lantbruksuniversitetets lokaler i Alnarp. En näpen nyplanterad grön- och gulspräcklig planta vid namn philodendron pedatum variegata.

– Den här tycker jag är fantastisk!

Exklusiva sticklingar på nätet

Intresset för växter och dess sticklingar har stuckit iväg under pandemin. Tradera uppger att växtförsäljningen ökat med 67 procent mellan januari och sista september under 2021, jämfört med samma period i fjol.

Arioderna ligger högt i kurs. I våras såldes sticklingar av philodendron caramel marble, snowdrift, violin variegata samt red congo variegata för 90 000 kronor vid en auktion, uppger Traderas presschef Sofia Hagelin för TT.

Men det handlar inte bara om pengar – utan om ett helt community, förklarar Oskar Widmark, som säljer växter men som även är aktiv i det Europeiska Aroidsällskapet. Under lördagen arrangerar han nu den första internationella aroidmässan efter pandemin.

Det är åter dags för entusiaster att samlas – den här gången i skånska Alnarp.

– Det kommer människor från Norge, Tyskland, Danmark, USA och Sydamerika för att lyssna på talare, vara med på auktion, byta, sälja och köpa. Och bara träffas!

"Hugg inte ner skogen"

Biljetterna är slutsålda sedan länge, och bland entusiasterna finns allt från tonåringar till mor- och farföräldrar.

En av de mer långväga gästerna är Pepe Portillo från Ecuagenera, en sydamerikansk växtexportör som tagit sig till Alnarp från Ecuador.

– Efter covid 19, efter att människor har stannat hemma, ser vi sedan vi startade för tre år sedan att människor är allt mer intresserade av plantorna, säger han och fortsätter:

– Vi tycker om att tala med människor och titta på hur plantorna lever här. När vi sedan åker tillbaka till våra lokala samhällen och bönderna kan vi säga "snälla hugg inte ner skogen".

Fakta: Sticklingar

En stickling är en avknipsad stam, gren eller rotdel av en växt och tanken är att den ska få egna rötter och så småningom växa upp till en egen planta.

Några sticklingar kan sättas direkt i jord, medan andra kräver några veckor i vatten innan de rotar sig.

Knipsa av sidoskottet så nära moderplantan som möjligt.

Det finns olika typer av sticklingar, beroende på vilken växt du vill föröka:

• En toppstickling är topp eller sidoskott.

• Ledstickling tas på växter med rankor.

• En stamstickling är en bit av stammen med ett blad och ett knoppanlag.

• Bladsticklingar är ett blad, där skaftet ska stickas ner i jord.

• En revstickling kan man ta från de växter som skickar ut revor.

• Till sist finns groddknoppar, som är de småplantor som en del växter bildar på sina blad.

Källa: Blomsterlandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!