Efterlyses: Bilder på knasiga träd

Vissa är krokiga, slingrande eller växer åt fel håll, medan andra ser ut som roliga figurer. Nu vill Skogssällskapet ha hjälp att hitta träd som skiljer sig från mängden.

En björk med rötterna i luften.

En björk med rötterna i luften.

Foto: Karin Fällman Lillqvist/Skogssällskapet

Natur2021-06-28 21:53

För att uppmärksamma skogens mångfald efterlyser Skogssällskapet bilder på knasiga träd runt om i landet.

– Vi vill uppmana fler att gå ut i naturen. Det är ett intresse som vi ser ökar hela tiden och det här är ett sätt att göra skogsvistelsen lite roligare, säger Ulrika Lagerlöf, kommunikationsansvarig vid Skogssällskapet.

Men vad är egentligen definitionen av ett knasigt träd?

– Det ligger i betraktarens öga. En träd brukar ju oftast ha en stam och en topp, men det här är träd som bryter mot de normerna och ser ut på andra sätt.

Det kan till exempel handla om att träden är krokiga och knöliga, har utväxter som ser ut som roliga figurer eller ansikten, växer åt andra hållet, kryper längs marken, slingrar sig, eller har trasslat in sig i varandra.

Träd som skiljer sig från mängden kan uppstå när de betas av djur så att trädet skickar upp flera nya toppskott och senare får flera stammar. De kan också växa in i metallföremål eller ha genetiska defekter.

– De lämnas ofta vid avverkning eftersom de inte har så högt virkesvärde så det finns en del sådana här märkliga träd ute i skogen och det gynnar den biologiska mångfalden, säger Ulrika Lagerlöf.

För att bidra delar man en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning av var trädet finns under hashtaggen #knasigaträd.

Fakta: Så uppstår knasiga träd

Knasiga träd finns ofta i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

Träd kan också växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

En annan förklaring är genetiska defekter som får trädet att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Källa: Skogssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!