Slutsatsen dras av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) efter en jämförande studie, där områden som avverkades på 1990-talet har undersökts.
Det var under detta decennium som nya krav infördes på dem som avverkar skog – enstaka lövträd, så kallade evighetsträd, skulle lämnas kvar, liksom grupper av lövträd.
I studien jämförs 16 skogspartier där vissa lövträd kvarlämnats med lika många skogspartier som blev helt kalhuggna på 1990-talet.
Trettio år senare har granskogen vuxit upp igen och nu visar det sig att artrikedomen är påtagligt större i de skogspartier där vissa lövträd fått stå kvar.
Åtgärden gynnar särskilt fågelarter som är specialiserade på lövträd och häckar i hål, till exempel spillkråka, nötväcka och entita.
"Trots att lövträden utgör en ganska liten del av beståndet bidrar de till en mångfald av fåglar", säger professor emeritus Matts Lindbladh i ett pressmeddelande från SLU.
Men han påpekar att det är viktigt att se till att lövträden inte kvävs av den omslutande granskogen som växer upp. När det sedan är dags att avverka gran på nytt är det viktigt att se till att de gamla lövträden får stå kvar, anser han.