Fästingtopp väntas i höst

Fästingsommaren har varit normal – men i det fuktiga höstvädret kommer de små blodsugarna att gå till angrepp igen. För den som ger sig ut i svampskogen gäller det att vara uppmärksam och rätt klädd.

Fästing kravlar på människohud. Arkivbild.

Fästing kravlar på människohud. Arkivbild.

Foto: Erlend Aas/NTB/TT

Natur2021-08-29 19:53

Många som på försommaren plockat otaliga fästingar på sig själv, barnen eller husdjuren, har under juli förvånats över den plötsliga avsaknaden av de små krypen. Helt normalt, enligt biologen och fästingforskaren Kajsa Stenemark.

– Om det är för torrt och varmt går de ner i aktivitet – de vill ha lagom varmt och fuktigt. Att det varit mycket fästingar på försommaren men bara enstaka under högsommaren, det är precis så fästingaktiviteten ser ut, säger hon.

Fästingarna är i stort sett lika många varje sommar, det är deras aktivitet som varierar beroende på vädret. Normalt har fästingarna två, tre aktivitetstoppar under säsongen. Den tredje aktivitetstoppen kommer nu i september, oktober, med det fuktiga och regniga vädret.

– En bra fästinghöst väntas, säger Kajsa Stenemark.

Först när dygnstemperaturen går ner under fyra plusgrader, går fästingarna i vinterdvala. I norra Sverige kan de ha börjat gå ner i aktivitet redan.

Klä dig rätt i skogen

För den som ger sig ut i skog och mark gäller vissa knep för att minska risken för fästingbett, enligt Stenemark.

– Heltäckande kläder försvårar för fästingen att komma in till huden. Men fästingar är bra på att krypa och söker sig till veck och skrymslen, så stoppa in byxbenen i strumporna för att försvåra för dem.

Ljusa kläder har visat sig locka fästingar mer än mörka, men det är samtidigt lättare att upptäcka krypen på ett ljust plagg. Sist men inte minst gäller det att gå igenom kroppen noga.

– Man ska kolla igenom ben, armar, knäveck och ljumskar efter svampturen, säger Kajsa Stenemark.

"Är som människan"

Fästingar verkar, precis som mygg, föredra vissa personer framför andra. Varför är fortfarande oklart. Det kan röra sig om värmeutstrålning och kemiska dofter vissa personer skickar ut, som bara fästingen kan upptäcka. Rörelsemönster har däremot uteslutits som en faktor av forskarna. Det finns heller ingen forskning som stöder att myggmedel och andra skarpa dofter skulle ha någon skyddseffekt mot fästingar.

Till skillnad mot den andra sommarplågan mygg fyller fästingar ingen större funktion för andra arter.

– Fästingar är till för sin egen skull, för att göra nya fästingar. De har ingen viktig roll i ekosystemet, precis som människan som många andra arter inte heller har nytta av, säger Kajsa Stenemark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!