Forskare på jakt efter dna från vita älgar

Under årets älgjakt hoppas forskare få tillgång till dna från några av landets vita älgar, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. Varför älgarna är vita och hur många det finns i Sverige är frågor som forskarna letar svar på.

En vit älg i Gunnarskog i Värmland. Arkivbild.

En vit älg i Gunnarskog i Värmland. Arkivbild.

Foto: Tommy Pedersen / TT

Natur2021-10-10 01:31

– Vi vill se om vi kan hitta den genetiska bakgrunden till den vita färgen, säger forskaren Sofia Mikko, som leder arbetet kring älgarna på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, till radion.

Om ett jaktlag fäller en vit älg hoppas hon kunna få en liten muskelbit att undersöka – men en sak vill hon poängtera:

– Det ska inte fällas några vita älgar bara för den här sakens skull.

Ingen vet hur många vita älgar det finns i landet. 2017 uppskattades antalet vita älgar i vara mellan 50 och 100, men siffran bedömdes som mycket osäker.

– Om vi skulle hitta den här genetiska varianten, då skulle vi kunna göra en populationsstudie, och se hur vanligt det är runt om i hela Sverige, säger Sofia Mikko.

Särskilt Värmland har blivit känt för sina vita älgar, där de tros öka i antal. De har också setts i till exempel Bohuslän.

Vita älgar får skjutas precis som vanliga älgar, men många jaktlag har själva valt att freda dem, har jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen i Värmland tidigare berättat för P4 Värmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!