Fruktad tigermygga upptäckt i Sverige

Den asiatiska tigermyggan har för första gången påträffats i Sverige. Äggen hittades i plantor som turister fört med sig från Spanien.
–Det nordligaste fynden i världen, säger myggexpert Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Den invasiva tigermyggan som nu påträffats i Sverige hittades i Europa första gången 1979. Myggan på bilden har förts in via en planta från Spanien och är nu död.

Den invasiva tigermyggan som nu påträffats i Sverige hittades i Europa första gången 1979. Myggan på bilden har förts in via en planta från Spanien och är nu död.

Foto: Anders Lindström/SVA

Natur2023-08-30 06:50

Vid hemkomsten satte de hemvändande turisterna sina två plantor i vatten – då kläcktes ägg som blev till larver – och mygg, förklarar Anders Lindström som följt processen.

– Det var de själva som såg det här, de hade stoppat plantan i en glaskruka.

Ärendet hamnade hos SVA efter hemvändarnas larm.

Mest invasiva

Hemvändarna var bekymrade att något eventuellt hade följt med, förklarar Lindström. Och mycket riktigt – äggen hörde nämligen till arten tigermygga, som hittills bekräftats och upptäckt en bit upp i Tyskland.

Den kan sprida virus som dengue, chikungunya och zika.

Myggan upptäckes för första gången i Europa 1979, och räknas till den mest invasiva myggarten av alla. Just den här aktuella införda tigermyggan har dock oskadliggjorts, och kommer inte sprida sig vidare i Sverige, intygar Lindström.

– Även om de inte hade upptäckts så tror jag att det är för sent på året för att sprida sig. Det blir för kallt. Men hade de varit här i maj hade de kanske kunnat bygga upp population under sommaren, med ägg som lyckats övervintra.

Tog flyget

De invasiva myggorna sprids ofta med vägtransporter, och brukar därför upptäckas i södra Sverige först. Den här gången tog myggorna dock flyget – och enligt Lindström är det bara en tidsfråga innan arten etablerar sig i Sverige.

– Ju länge norrut desto trögare verkar spridningen gå. Jag tror inte vi behöver vara superoroliga – men som vi sagt i alla år: Den kommer att komma.

Vilka problem ställer då tigermyggan till med i södra Europa?

– Framförallt är det ett obehag. Man får myggor i städerna på ett sätt som man inte är van vid. Sedan har man lokala utbrott av tropiska sjukdomar, så den ställer till problem.

Fakta: Tigermyggan

Den asiatiska tigermyggan, Aedes albopictus hittades i Europa första gången 1979.

Den räknas som den mest invasiva myggarten.

Myggan har spridit sig till tempererade och tropiska områden i hela världen.

Nu finns den ända upp i Tyskland.

När den är etablerade fortsätter den sprida sig med hjälp av lastbilstransporter och campingtransporter.

Källa: SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!