Hällregnen göder skogens härligheter

På många håll i landet har markerna under senare tid fått sig en rotblöta. SMHI utlovar dessutom mer regn. Det bör glädja alla svampentusiaster. För vätan får det att hända grejer i skogarna.

Fyndläge. Nu finns chans att hitta kantareller och annan svamp. Arkivbild.

Fyndläge. Nu finns chans att hitta kantareller och annan svamp. Arkivbild.

Foto: Audun Braastad/NTB/TT

Natur2021-08-09 19:49

Den som brukar kunna fylla svampkorgen känner till tumregeln: Ett par veckor efter ett rejält regn kommer svampen.

– Men det varierar lite mellan olika arter. En del är snabba, som karljohan, medan kantarellerna är lite mer långsamväxande. Andra faktorer spelar ju också in. Kommer värme efter regnet torkar marken ut rätt fort, säger Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), till TT.

Han beskriver svampsommaren som "hyfsad".

– Det har funnits kantareller på många håll i södra Sverige och det har hittats karljohan lite här och där i landet, säger han.

Gillar värme

Perioderna av värmebölja har inte förstört förutsättningarna för en god svamphöst.

– Vissa svampar, som karljohan, gillar varma och torra somrar. Kommer det några rejäla regn i mitten och slutet av augusti kan det bli riktigt bra i september, svampmånaden nummer ett, säger Krikorev.

Hans tips för orutinerade svampletare är att skanna av ett område från vägen. Ser man ingen svamp alls är det sannolikt bättre att sondera i ett annat område.

Han tipsar också om att titta på SMHI:s nederbördskarta, för att se var det regnade mycket för två veckor sedan. Ytterligare ett tips är att kolla rapporteringen på svampguiden.com som Krikorev startade – samt i Facebookgruppen Svamp-klapp.

"Riktigt god"

Men vilka svampsorter ska nybörjaren leta efter?

– Det är viktigt att lära sig en svamp i taget. Jag brukar tipsa om blodriska, som är ganska lätt att känna igen. När man bryter den kommer morotsfärgad saft. Och det är en riktigt god matsvamp. Karljohan och andra soppar är också en ganska säker grupp.

TT: Vilken är din egen favorit?

– Jag är inte så mycket för att plocka och äta, jag är lite mer artnörd. Men blodriskorna hör till mina favoriter, och speciellt tallblodriska, svarar Krikorev.

Fakta: Tips till svampplockaren

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet").

Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!