Ett internationellt forskarlag har studerat två nästan helt kompletta kranier som hittades på halvön Jameson Land för runt 25 år sedan.
Forskarna kan nu konstatera att det inte rör sig om arten europeisk plateosaurus, som tidigare antagits, utan om en släkting.
Den nya arten har fått namnet issi saaneq, vilket betyder "kalla ben" på grönländska.
214 miljoner år sedan
Enligt forskarna – som kommer från Brasilien, Portugal, Tyskland och Danmark – är det en växtätande dinosaurie, mellan tre och tio meter lång, som vandrade på jorden för runt 214 miljoner år sedan. Östgrönland var då en del av Norge och Nordeuropa.
Resultatet av studien publiceras i tidskriften Diversity.
– De två kranierna är på många sätt unika i sin anatomi, såsom benens proportioner och former, säger Victor Beccari, huvudförfattare och forskare vid Nova-universitet i Lissabon, på universitetets hemsida.
Enligt medförfattaren Jesper Milán är resultaten betydelsefulla eftersom de förändrar rådande kunskap om dinosauriernas utbredning.
– Det betyder att mycket arbete återstår. Några fynd kommer att behöva närstuderas på nytt för att se om vi kan bli klokare på dinosauriernas stamtavla, säger han till Sermitsiaq.
Tidiga dinosaurier
Fynden är från den sena triasperioden då dinosaurierna var i en relativt tidig utvecklingsfas.
– Det roliga med dinosaurierna som vi hittat på Grönland, är att de tillhör några av de allra tidigaste. De är från en tid då dinosaurier, så att säga, var på väg att bli dinosaurier, säger Jesper Milán.
Den nya arten är en förfader till sauropoderna. Kranierna från issi saaneq finns just nu utställda på Lourinhã-museet i Portugal.