Invasiv vandrarmussla nu också i Skåne

För första gången har den invasiva vandrarmusslan hittats i södra Sverige. Länsstyrelsen i Skåne överväger att bekämpa den med gift.

"Det är första gången i södra Sverige, så vi är bekymrade över detta", säger Nils Carlsson vid den skånska länsstyrelsen. Arkivbild.

"Det är första gången i södra Sverige, så vi är bekymrade över detta", säger Nils Carlsson vid den skånska länsstyrelsen. Arkivbild.

Foto: Jakob Bergengren/Havs- och vattenmyndigheten

Natur2022-08-19 19:59

– Det är första gången i södra Sverige, så vi är bekymrade över detta, säger Nils Carlsson, tillförordnad chef för länsstyrelsens art- och miljöenhet.

Fyndet gjordes tidigare i veckan i norra och södra Saxtorpssjön i Kävlinge kommun och nu planeras en snabbinventering i

Det är oklart hur musslan kommit dit. Till Järavallen, där de konstgjort skapade badsjöarna ligger, kommer många besökare och musslan kan spridas genom att dess mikroskopiska larver följt med vatten från någon annan sjö, exempelvis via blöta badkläder.

"Extremt skadlig"

Vandrarmusslor finns sedan tidigare längre norrut i Sverige, till exempel i Mälaren och Hjälmaren, och i en del mindre insjöar i Uppland.

– På en del ställen har den varit extremt skadlig och på andra ställen har den inte fått så stora effekter, säger Nils Carlsson till TT.

Tätheten kan bli upp mot 10 000 musslor per kvadratmeter och det finns risk för att den slår ut inhemska arter och förändrar ekosystemet. Musslorna kan också täppa till kylsystem och vattenintag.

Överväger gift

– Vi vill väldigt gärna försöka stoppa spridningen. Vi tittar på allt möjligt, vi har kontakt med Havs- och vattenmyndigheten och det kan till och med bli fråga om giftanvändning.

Men den åtgärden sätts bara in om musslan inte finns i andra sjöar i närområdet.

– Det finns gift som har använts i USA som inte ger några varaktiga skador på andra arter, säger Nils Carlsson.

För att lyckas stoppa en invasiv art krävs ett snabbt att agerande, understryker han.

– Vi svenskar måste nog vänja oss vid att sätta in drastiska åtgärder.

När länsstyrelsen besökte sjöarna under torsdagen hittades mängder av musslor i olika storlekar, vilket tyder på att arten funnits där i flera år.

"Nästan omöjligt"

Vattenekolog Erik Årnfelt vid Havs- och vattenmyndigheten bedömer möjligheterna att få bort vandrarmusslan om den redan etablerat sig som små.

– När den väl är etablerad så är den nästan omöjlig att bli av med, säger han till Sydsvenskan.

För att undvika spridning skulle Nils Carlsson helst se att ingen badar i Saxtorpssjöarna – vattnet är fullt är av larver, som kan följa med till exempel badleksaker och gummibåtar när de flyttas till andra vatten. Badkläder som doppats i sjöarna bör tvättas i 60 grader, tipsar han.

Fakta: Vandrarmussla

Vandrarmusslan, även kallad zebramussla, kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet.

Första fyndet i Sverige gjordes i Mälaren 1926. Nu finns den i Mälaren och Hjälmaren, och i en del mindre insjöar i Uppland. Musslan finns även i de inre delarna av Bråviken och de östgötska sjöarna Glan och Roxen.

Vandrarmusslan räknas till en av världens 100 värsta invasiva arter, enligt Global Invasive Species Database.

Eftersom den vid rätt förhållanden sprider sig snabbt och kan bilda täta kolonier kan den slå ut andra arter.

Den kan också orsaka ekonomisk skada om den sätter sig på exempelvis kylsystem, slussar och bevattningsanläggningar.

Samtidigt kan den utgöra föda för olika slags sjöfågel, kräftdjur och fiskar. Själv lever den på att filtrera planktonalger vilket gör vattnet mindre grumligt. Detta kan gynna makroalger och bottenlevande växter.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!