Madagaskars biologiska mångfald akut hotad

Madagaskars rika djur- och växtliv är akut hotat. Det skriver forskare från över 50 olika organisationer och lärosäten.

Indrin är ett av de djur som bara finns på Madagaskar och är akut hotad. Arkivbild.

Indrin är ett av de djur som bara finns på Madagaskar och är akut hotad. Arkivbild.

Foto: Roland Johansson/TT

Natur2022-12-03 07:00

På det afrikanska öriket Madagaskar i Indiska oceanen finns växter, djur och svampar, som i många fall har utvecklats där och inte förekommer någon annanstans. I den vetenskapliga tidskriften Science presenteras i två artiklar en omfattande översyn av den biologiska mångfalden på ön.

Analyserna visar att överexploatering påverkar drygt 62 procent av ryggradsdjurarterna negativt och ohållbara jordbruksmetoder påverkar över 56 procent. När det gäller växter påverkas nästan 90 procent av alla arter.

Utmaningen nu är att hitta en balans mellan lokal användning och att bevara naturskyddet i andra områden. I dag täcker skyddade områden 10,4 procent av Madagaskar, men skyddet i området måste både upprätthållas och förbättras.

Dessutom är det viktigt att involvera lokalbefolkningen i arbetet. Majoriteten av önationens över 28 miljoner invånare bor utanför, men ofta mycket nära, skyddade områden.

"Madagaskars biologiska mångfald och landskap har förändrats dramatiskt under de senaste decennierna. Att rädda Madagaskars mångfald är allas ansvar, inklusive civila samhällen och beslutsfattare, det är nu dags att vidta åtgärder", säger Hélène Ralimanana på Kew Madagascar Conservation Centre, i ett pressmeddelande.

Bakom de två studierna som publiceras i Science står forskare från mer än 50 olika organisationer och lärosäten från hela världen, bland dem forskare från Göteborgs universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!