Myggorna ser ut att ha blivit fler under augusti månad. Och myggsvärmarna är här för att stanna, minst ett par veckor till.
– Det finns ingen riktig räkning av myggorna, men när folk klagar i medierna så antar vi att det är mycket mygg. Jag har hört om mycket mygg i Uppland, Sörmland samt Värmland, och säkert några ställen till däremellan, säger Anders Lindström.
Regnandet under juli bäddade för tillväxten av mygg. Grundvattennivån blev ganska hög och när det kom mycket regn i samband med stormarna under augusti, så rann vattnet av eftersom marken redan var mättad.
– När vattnet inte sugs upp av marken så blir det lättare pölar. Idealiska omständigheter för myggen, säger Anders Lindström.
Ett par veckor till
Mygghonorna har redan på förhand lagt sina ägg i mark där det brukar bli pölar eller översvämningar.
– Det är en lite annan mikroflora med svampar och bakterier i den marken så det luktar lite annorlunda där. Den lukten känner mygghonorna.
Äggen kläcks i vattnet och blir larver som sedan utvecklas till mygg. Och myggen lever i cirka en månad.
– Jag skulle gissa att myggorna finns kvar under större delen av september. Tyvärr finns det inga hemliga knep för att skydda sig mot myggen, det är myggmedel och kläder som gäller.
Ingen smittspridningsrisk
Rent teoretiskt skulle myggorna kunna sprida sjukdomar, men Anders Lindström ser inga sådan risker nu.
– Vi har inga pågående utbrott av smitta så jag tror inte det kan förvärras. Inte heller när det varit mycket mygg vid Dalälven så har det blivit någon smittspridning.
Han noterar dock att aggressiva myggarten vårsvämmygga som bekämpas i Dalarna, har spridit sig söderut.
– Jag är i Ystad just nu och har hittat flera exemplar.