Redan i början av februari gick Region Värmland, som första region i år, ut och rekommenderade alla som ska ut i skog och mark att vaccinera sig mot TBE.
Men att fästingarna, som sprider sjukdomen, skulle vara i gång redan nu är inte troligt, enligt Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert.
– Normalt sett går de i vinterdvala under vinterperioden och börjar födosöka någon gång kring april då vårsolen kommer, säger hon.
Vaknar vid fem grader
Hur säsongen kommer att se ut är också svårt säga. De lokala variationerna är stora och än har vintern inte släppt sitt grepp om Sverige.
– Nu ska det bli en köldknäpp i nästa vecka. I princip hela Sverige får kallare väder och det klarar inte fästingarna, då går de ner. De är väldigt temperaturberoende.
Fästingarna behöver omkring fem grader i dygnsmedeltemperatur för att vakna till. Låga temperaturer utan snö är det värsta för fästingarna, som annars skyddas av ett isolerande snötäcke. En kort köldknäpp är dock sällan ett problem, säger Glemhorn.
– De stora går ner i ett vilostadium, men de är ganska snabbt uppe igen. Om det blir en vecka med varmt väder är de inte sena med att komma upp och födosöka igen.
Hittas året runt
Förutom TBE är bär många fästingar även på borrelia, som smittar uppemot 10 000 personer i Sverige varje år.
Även om det är svårt att säga hur många fästingar det blir i år, tyder det mesta på en lång säsong – beroende på klimatförändringarna.
Varmare vår- och höstdagar har förlängt fästingsäsongen i stort, och längst ner i söder kan man till och med hitta fästingar på vintern.
– Jag är inte förvånad att hitta dem året runt, beroende på var jag befinner mig. Jag har hittat flera stycken i januari, men det är enstaka exemplar, säger Kajsa Glemhorn.