Myggplågan kom av sig i sommar

Trots en besvärlig start på sommaren då mängder av mygg kläcktes samtidigt, uteblev den värsta myggplågan i juli och augusti. Det kan vi tacka den relativt torra sommaren för, enligt Tobias Lilja, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

En relativt torr sommar gjorde att den värsta myggplågan uteblev. Arkivbild.

En relativt torr sommar gjorde att den värsta myggplågan uteblev. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Natur2021-08-26 20:26

Början av sommaren blev, efter en kall vår, besvärlig då myggen kläcktes samtidigt när värmen plötsligt kom. Sedan kom torkan i stora delar av landet, något som inte gynnar myggorna. Först sent i augusti kom det fuktiga vädret tillbaka.

– Vi har inte märkt av att folk har haft stora problem hela sommaren. Det har varit relativt lugnt, säger Tobias Lilja.

Inte heller från SVA:s projekt på Gotland där man samlar in myggor rapporteras några större mängder.

Dalälven bekymmer

Även i de områden som haft stora problem under tidig sommar och satt in bekämpning, kring Dalälven och Forshaga kommun i Värmland, klingade myggplågan av så småningom. En ytterligare bekämpning kan dock behövas nu när vädret blivit blötare igen.

– Dalälven är vi lite bekymrade för – det är ett väldigt speciellt område där de fick extrema regnmängder, säger Tobias Lilja.

Sverige har 52 arter av stickmyggor, av vilka de allra flesta har en generation per sommar. Det som kan ställa till det för till exempel svampplockare senare på säsongen är bland andra den rödbruna höstmyggan.

– De kan bli fler framåt augusti–september. Så det är klart att de regn som nu kommer i stora delar av Sverige kan ge lite mygg i skogen lagom till svampplockningen, säger Tobias Lilja.

Inventerar på Gotland

Vissa myggarter har på senare år börjat etablera sig där de inte funnits tidigare. En sådan är den aggressiva vårsvämmyggan, som bekämpas kring Dalälven och i Forshaga kommun. Den kan bli besvärlig och finnas i stora mängder.

På norra Gotland fanns stora mängder vårsvämmyggor 2019, och länsstyrelsen samt SVA samarbetar kring ett projekt för att vara beredd inför framtida problem.

– Projektet har gått bra. Vi har inventerat många lokaler där det var problem 2019, och kan se vilken potential det finns för problem igen, säger Tobias Lilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!