Rödlistan, som sammanställs av experter inom IUCN, Internationella naturvårdsunionen, uppdateras årligen, och brukar innebära dyster läsning. Listan inkluderar för tillfället 147 517 arter av växter och djur, och av dessa är 41 459 eller 28 procent, utrotningshotade.
I den nya uppdateringen, som presenterades på torsdagen, är den spektakulära monarkfjärilen (Danaus plexippus) huvudnumret. Den tillbringar vintern i några få dalgångar i Mexiko och Kalifornien där ansamlingarna av fjärilar kan vara mycket stora. På sommaren flyttar de sedan norrut till fortplantningsområden i USA och Kanada.
Dramatisk minskning
Detta är en anmärkningsvärd prestation för en insekt, och fjärilarna, som förekommer i en östlig och en västlig population, har blivit mycket kända via otaliga naturfilmer. Men det har inte hjälpt arten. Under det senaste decenniet har antalet sjunkit katastrofalt. Den västliga populationen har minskat med 99,9 procent, från uppemot tio miljoner individer till 1 914 sedan 1980-talet. Den östliga populationen, som är mycket större, tros ha minskat med 84 procent.
Orsaken till nedgången är skogsskövling, uppodling och urbanisering i vinterområdena, och giftbesprutning i jordbruksmarkerna i sommarområdena. Gifterna dödar inte bara fjärilar utan också mjölkört, som fjärilarnas larver lever av. Torka och bränder har också haft negativ inverkan.
Hotade fiskar
Den andra huvudgruppen i uppdateringen är störarna, en ordning broskfiskar med 26 arter inom två familjer. De har länge överutnyttjats på grund av sin rom som används för produktion av dyrbare kaviar. Analysen visar att nästan alla arter har genomgått en kraftig minskning som dessutom har varit mycket brantare än vad man tidigare trott. Nu har alla placerats som hotade på listan. En art, den kinesiska Acipenser dabryanus, är nu klassad som utdöd i vilt tillstånd, 17 arter är klassade som akut hotade, tre som starkt hotade, och fem som sårbara. En art, den kinesiska svärdstören Psephurus gladius, är helt utdöd.