Nya hotade arter: Fjärilar och störar

Den berömda monarkfjärilen som varje år flyttar 4 000 kilometer från USA och Kanada ner till Mexiko och tillbaka, har nu blivit klassad som starkt hotad på den internationella rödlistan. Samtidigt har alla 26 arter inom familjen störar – berömda för sin kaviar – nu hamnat på listan.

Monarkfjärilen, berömd för sina långa flyttningar över den nordamerikanska kontinenten, är nu klassad som starkt hotad på den internationella rödlistan.

Monarkfjärilen, berömd för sina långa flyttningar över den nordamerikanska kontinenten, är nu klassad som starkt hotad på den internationella rödlistan.

Foto: Matt Slocum/AP/TT

Natur2022-07-21 20:42

Rödlistan, som sammanställs av experter inom IUCN, Internationella naturvårdsunionen, uppdateras årligen, och brukar innebära dyster läsning. Listan inkluderar för tillfället 147 517 arter av växter och djur, och av dessa är 41 459 eller 28 procent, utrotningshotade.

I den nya uppdateringen, som presenterades på torsdagen, är den spektakulära monarkfjärilen (Danaus plexippus) huvudnumret. Den tillbringar vintern i några få dalgångar i Mexiko och Kalifornien där ansamlingarna av fjärilar kan vara mycket stora. På sommaren flyttar de sedan norrut till fortplantningsområden i USA och Kanada.

Dramatisk minskning

Detta är en anmärkningsvärd prestation för en insekt, och fjärilarna, som förekommer i en östlig och en västlig population, har blivit mycket kända via otaliga naturfilmer. Men det har inte hjälpt arten. Under det senaste decenniet har antalet sjunkit katastrofalt. Den västliga populationen har minskat med 99,9 procent, från uppemot tio miljoner individer till 1 914 sedan 1980-talet. Den östliga populationen, som är mycket större, tros ha minskat med 84 procent.

Orsaken till nedgången är skogsskövling, uppodling och urbanisering i vinterområdena, och giftbesprutning i jordbruksmarkerna i sommarområdena. Gifterna dödar inte bara fjärilar utan också mjölkört, som fjärilarnas larver lever av. Torka och bränder har också haft negativ inverkan.

Hotade fiskar

Den andra huvudgruppen i uppdateringen är störarna, en ordning broskfiskar med 26 arter inom två familjer. De har länge överutnyttjats på grund av sin rom som används för produktion av dyrbare kaviar. Analysen visar att nästan alla arter har genomgått en kraftig minskning som dessutom har varit mycket brantare än vad man tidigare trott. Nu har alla placerats som hotade på listan. En art, den kinesiska Acipenser dabryanus, är nu klassad som utdöd i vilt tillstånd, 17 arter är klassade som akut hotade, tre som starkt hotade, och fem som sårbara. En art, den kinesiska svärdstören Psephurus gladius, är helt utdöd.

Alla arter inom ordningen störar bedöms nu som utrotningshotade.
Alla arter inom ordningen störar bedöms nu som utrotningshotade.
Fakta: Rödlistan

Den internationella rödlistan över världens arter, etablerades 1964 av IUCN, Internationella naturvårdsunionen. Den sammanställs av experter på de olika organismgrupperna och har med tiden blivit den mest omfattande informationskällan över tillståndet för världens djur och växter. Arterna klassas i olika kategorier, från livskraftiga till utdöda. För tillfället bedöms 41 procent av alla groddjur som utrotningshotade, liksom 38 procent av hajarna och rockorna, 34 procent av barrväxterna, 33 procent av korallerna, 27 procent av däggdjuren och 13 procent av fåglarna.+ Källa: IUCN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!