– Det är ett väldigt bra val. Det är den första fjärilen man ser på våren och den sista man ser på hösten, säger Lars Pettersson, docent i zooekologi vid Lunds universitet, som är samordnare i Svensk Dagfjärilsövervakning.
Mer än 20 000 personer deltog i omröstningen som arrangerades av Fjärilshuset i samarbete med en rad organisationer. Närmare 40 procent av dem har citronfjärilen som favorit.
Fjärilshusets vd tycker också att rätt fjäril vann. "Den är gul, den brukar vara först ut på våren av våra dagfjärilar och den får oss att ana vår och värme. Alla blir glada av att se en fjäril", säger han i ett pressmeddelande.
Gynnas av värmen
De senaste tolv åren har antalet citronfjärilar ökat i Sverige och den syns också på allt fler platser. Lars Pettersson tror att det beror på varmare somrar.
– Den flyger bra och när det är varma somrar försöker den hitta nya ställen, säger han.
I södra Sverige finns den nästan överallt, medan den i Norrland mest finns längs med kusten, men det är här den nu hittar nya platser att leva på.
– Den rör sig in mot fjällen och den rör sig norrut. Den har spridit sig ganska snabbt, säger Lars Pettersson.
Lever länge
Utmärkande för citronfjärilen är att den lever så länge, ungefär ett år. Nu är vi inne i den del av sommaren då de första nya citronfjärilarna börjar kläckas ut och samtidigt finns de sista överlevarna från förra sommaren kvar. De känns igen på sitt lite slitna utseende.
Citronfjärilar lever på nektar från flera olika sorters blommor, men är beroende av växterna brakved och getapel för att kunna reproducera sig. Den lägger sina ägg på dessa värdväxters knoppar och citronfjärilslarver måste ha tillgång till just dessa växters löv för att överleva.
Tidigare har Sverige även fått en nationalfågel (koltrast) och en nationalblomma (blåklocka).