Rapport: Miljardkostnad för ökad fågelhänsyn

Kraven på större hänsyn till djurlivet i skogen i samband med avverkning kommer att kosta skogsnäringen många miljarder, bedömer skogsbrukets forskningsinstitut.

Skogsstyrelsen gick förra veckan ut med nya direktiv till skogsägare som vill avverka. Arkivbild.

Skogsstyrelsen gick förra veckan ut med nya direktiv till skogsägare som vill avverka. Arkivbild.

Foto: Johan Gunséus / TT

Natur2022-02-17 08:20

Skogsstyrelsen gick förra veckan ut med nya direktiv till skogsägare som vill avverka. Varje fågel i skogen ska kartläggas, och tas hänsyn till. Skogsägaren är också skyldig att ta hänsyn till en rad andra fridlysta växter och djur.

En följd av detta kan bli att avverkningen måste ligga nere under fåglarnas häckningsperiod.

I en rapport som tagits fram på uppdrag av branschorganisationen Skogsindustrierna bedöms kostnaden för de skärpta kraven bli mellan 4,7 och 6,2 miljarder kronor per år.

Beräkningarna har gjorts av Skogforsk, som bland annat vägt in att avverkningar och transporter fördyras och att möjligheterna att matcha virkesutbudet mot industrins efterfrågan försämras. Vidare bedömer Skogsforsk att markberedning inför plantering kommer att bli dyrare, liksom att det kommer att krävas ökad lageruppbyggnad.

Forskningschef Magnus Thor pekar i ett pressmeddelande också på risk för fler angrepp av skadeinsekter eftersom det blir svårt att bekämpa exempelvis granbarkborren om avverkning inte kan utföras under fåglarnas häckningsperiod.

"Dessutom riskerar skogsnäringens attraktivitet som arbetsgivare att minska påtagligt eftersom man skulle omvandla ett stort antal åretruntarbeten till säsongsarbeten", säger han i pressutskicket.

De nya direktiven från Skogsstyrelsen har sin grund i flera avgörande domar på senare tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!