Under 2022 registrerades 164 nya fjällrävskullar i Sverige, Norge och Finland, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Förra året bekräftades 118 nya kullar.
De vuxna rävarna bedöms vara över 550 stycken, en ökning med 88 rävar jämfört med i fjol.
"Under de senaste 20 åren är det ett rekordår", säger Malin Åhl, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.
Fjällräven var så sent som år 2000 nära utrotning i både Sverige och Norge, med en uppskattad population på mellan 40 och 60 djur. Den är än i dag klassad som starkt hotad i Sverige och har haft svårt att återhämta sig, trots status som fredad art i 90 år.
En avgörande faktor för årets starka tillväxt är enligt Naturvårdsverket att det funnits gott om fjällrävens huvudföda, smågnagare.
"Trots att det inte var ett tydligt gnagartoppår i Norrbotten ser vi relativt många föryngringar av fjällräv där i år. Det inger hopp inför nästa säsong både för antalet kullar och nyetableringar", säger Johan Wallén, koordinator för fjällrävsinventeringen på Naturhistoriska riksmuseet.
Även bevarandeåtgärder som stödutfodring och avskjutning av rödrävar, fjällrävens konkurrent, antas ha spelat in i tillväxten.
En positiv aspekt på den ökade populationen är att avstånden mellan de olika delbestånden minskar. Det förväntas i sin tur innebära ökad kontakt och genetiskt utbyte, vilket kan göra stammen mer livskraftig och stabil.