Risk för vattenbrist – trots Hans

Trots de stora regnmängder som ovädret Hans har fört med sig finns även denna vecka risk för vattenbrist i delar av Sverige, varnar Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Grundvattennivåer i stora och små magasin jämfört med nivåer för samma vecka 1961–2022.

Grundvattennivåer i stora och små magasin jämfört med nivåer för samma vecka 1961–2022.

Foto: Johan Hallnäs

Natur2023-08-10 07:00

I små vattenmagasin gäller varningen delar av Skåne, Blekinge, Gotland, Östergötland och Kalmar län.

– Det kan kännas lite konstigt och obekvämt för oss att utfärda sådana här varningar när man ser vad mycket vatten som flödar runt i landet, säger hydrogeolog Anders Retzner vid SGU.

Men även om små vattenmagasin reagerar snabbare på det väder som varit i närtid än vad stora magasin gör så finns alltid en viss fördröjning från det att regnvattnet når marken tills det har transporterats ner och bildat grundvatten, förklarar han.

– Det finns en naturlig fördröjning som alltid kommer att finnas där.

SGU varnar också för risk för vattenbrist i stora magasin i delar av Skåne, Kronobergs län, Kalmar län och Gotland.

Tidig vändpunkt

Normalt brukar grundvattennivåerna inte börja återhämta sig förrän i september, men i de små vattenmagasinen i stora delar av södra och mellersta Sverige noterar Sveriges geologiska undersökning att vändpunkten kommer redan nu.

– I de små magasinen i södra och mellersta Sverige med undantag för Gotland och Kalmarregionen så bedömer vi att årets period med låga grundvattennivåer troligtvis är förbi. Det skulle kräva ett ganska extremt scenario för att vi skulle sjunka tillbaka till väldigt låga nivåer igen, säger Anders Retzner.

Torrt på Gotland

Att det ser annorlunda ut i Kalmar län och på Gotland beror på att juli inte har varit lika nederbördsrik där som i övriga Sverige. Där var marken därför väldigt torr när augustiregnet kom.

– Därför ser man inte den här snabba superåterhämtningen som vi gör i resten av landet.

I de stora vattenmagasinen kan grundnivåerna fortsätta att sjunka något, bedömer Anders Retzner. Det myckna regnandet kommer att påverka även dem, men med fördröjning. Även för dem finns alltså förutsättningar för en god återhämtning.

Fakta: Grundvatten

Grundvatten finns nästan överallt under markytan, till exempel i jordlager eller i sprickor i berggrunden och brukar delas in i små och stora grundvattenmagasin.

De stora grundvattenmagasinen är ofta rullstensåsar, där mycket vatten samlas. De reagerar långsamt på vädrets växlingar, som torka.

De små grundvattenmagasinen finns exempelvis i moränmark eller urberg. De kan snabbt torka ut om uttaget av vatten är stort och det inte kommer nederbörd.

De stora magasinen är, relativt sett, inte så många. Men nästan hälften av Sveriges befolkning får kommunalt vatten därifrån.

De små magasinen används av enstaka kommuner, men framför allt i enskilda brunnar. Cirka en miljon svenskar får vatten till sitt permanentboende från egen brunn.

Lite mer än hälften av befolkningen får kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, inte från grundvattnet. Dessa kommuner kan ändå behöva införa bevattningsförbud ibland, för att ledningssystemet inte klarar en väldigt hög förbrukning.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!