Sällsynt art tog tåget till konstgjorda ön

Tanken var att öns växtlighet skulle växa fram utan mänsklig inblandning – men till slut var man tvungen att plocka fram röjsågen. Resultatet blev att försvunna växter har återvänt, två nya fågelarter häckar och dessutom har en mycket sällsynt blomma dykt upp på Pepparholm.

Hans Orth, miljökonsult på Öresundsbron, vid ett exemplar av den gula hårdkårelen (Erysimum marschallianum) vid den årliga visningen av den konstgjorda ön Pepparholm i Öresund på onsdagen.

Hans Orth, miljökonsult på Öresundsbron, vid ett exemplar av den gula hårdkårelen (Erysimum marschallianum) vid den årliga visningen av den konstgjorda ön Pepparholm i Öresund på onsdagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Natur2022-06-24 12:30

– Den här finns bara här – i hela Danmark och hela Sverige.

Den sirliga starkt gula hårdkårelen (Erysimum marschallianum) växer under Öresundsbrons fäste på Pepparholm och enligt Hans Orth, miljökonsult på Öresundsbron pekar mycket på att växten hamnat på Pepparholm då frön åkt med tågen över bron.

– Den har troligtvis kommit med tåget för den finns i Finland. Men vi har inte registrerat den någon annanstans.

Nya fågelarter häckar

På den 130 hektar stora ön, som byggdes som en del av Öresundsbroförbindelsen i slutet på 1990-talet, har fåglar och växter fram till förra våren fått utvecklas fritt utan mänsklig påverkan.

Växt- och djurlivet frodas här i Öresund. Rödlistade grönfläckiga paddan samsas med fridlysta orkidén ängsnycklar och gråhäger, som har lyckats etablera en koloni, häckade i år för första gången. Skedanden har också haft sin första häckning här.

Bland den vilda växtligheten finns dock arter som brer ut sig mer än andra. Havtornsbuskar och salix har med tiden täckt allt mer av marken. Här och var finns gott om ungbjörkar.

Till slut fick man faktiskt nog, och bestämde sig för att röja tio hektar yta på ön.

Röjning ger resultat

Fjolårets röjning har gett resultat, berättar Ulla V. Eilersen, säkerhets- och miljöchef på Öresundsbron.

– Vi har röjt för att skapa mer ljus till en del fåglar som inte kom hit mer. Vi konstaterade 2019 att vi hade tillbakagång i vissa arter, som skrattmås och kentsk tärna. De ville vi ju ha tillbaka, säger hon till TT.

– Redan nu i år har vi sett att vi lyckats med detta experiment. Vi har fått några arter som är tillbaka.

Även sällsynta växter frodas alltmer på ön., nu när ljuset släppts fram efter röjning.

– Det står en här borta som är rätt sällsynt. Hylsnejlika heter den på svenska, säger Hans Orth och pekar på en mycket sirlig ljusrosa blomma i miniatyr.

Fakta: Pepparholm

Den konstgjorda ön Pepparholm är fyra kilometer lång och förbinder Öresundsförbindelsens brodel med tunneldelen.

Ön anlades i samband med bygget av Öresundsförbindelsen som invigdes den 1 juli 2000. Pepparholm består till stor del av muddermassor från sundets botten.

Ön är dansk och namnet anspelar på den naturliga grannön i norr, Saltholm.

Enligt ursprungliga beräkningar skulle det dröja många år innan den vindpinade ön började grönska, men det gick betydligt snabbare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!