Sällsynt näktergal skådad: "Fel på kompassen"

Den sibiriska rubinnäktergalen har återigen siktats i Sverige. Varför fågelskådarnas "heliga graal" i sällsynta fall letar sig hit är okänt.
–En teori är att de har något fel på kompassen, säger fågelexperten Niklas Aronsson.

Rubinnäktergalen kännetecknas av sitt röda bröst. Fågeln här fotad på Vargön i november 2021.

Rubinnäktergalen kännetecknas av sitt röda bröst. Fågeln här fotad på Vargön i november 2021.

Foto: Lars Anmark

Natur2022-12-08 19:00

En rubinnäktergal har observerades av fågelskådare i Knivsta utanför Uppsala under både onsdagen och torsdagen.

– Det är jätteroligt. Rubinnäktergalen har länge betraktats som fågelskådarnas heliga graal. Det är hannen, med rubinrött bröst, som man vill se, säger Niklas Aronsson, pressansvarig på Birdlife Sverige och redaktör på medlemstidningen Vår fågelvärld.

Fyndet är, om det bekräftas, det tredje i landet hittills. Tidigare har fågeln setts i värmländska Skoghall och i västsvenska Vargön. Niklas Aronsson var och beskådade den senare.

– Den upptäcktes för drygt ett år sedan och stannade över hela vintern och blev matad. Sedan försvann den på vårkanten, säger han.

"Flyger åt motsatt håll"

Arten är hemmahörande i Sibiren och hade siktats runtom i Europa ett antal gånger innan den till slut dök upp även här hösten 2018. Vanligtvis övervintrar den i Sydostasien.

– Man vet egentligen inte varför de här fåglarna hamnar här i nordväst. Men något gör att de flyger åt motsatt håll från där de egentligen ska övervintra. En teori är att de har något fel på kompassen. De tror att de flyger rätt men hamnar fel, säger Aronsson.

Hur länge rubinnäktergalen i Knivsta stannar återstår att se.

Problem hitta mat

Ett problem kan vara att hitta mat i kylan. Exemplaret på Vargön blev en attraktion och kunde leva gott på utplacerad mjölmask.

– Då klarar den sig fint. De flesta fåglar klarar sig bra i kylan, men den måste hitta mat, säger Niklas Aronsson.

TT: Att det blir stor uppmärksamhet, finns det några baksidor med det för fågeln?

– Nej, det kunde vi inte se något av med rubinnäktergalen på Vargön. Det var tack vare fågelskådare, att man lade ut mat, som gjorde att den överlevde, säger han.

– Det finns alltid en risk med rariteter att man kommer för nära och skrämmer fågeln för att fota den. Men etiken är ganska stark bland fågelskådare.

Fakta: Rubinnäktergal

Rubinnäktergalen hör hemma i centrala och östra Sibirien och övervintrar i de sydöstra delarna av Asien.

Den är 14–15 cm lång och har gråbrun ovansida och smutsvit undersida. Hos hanen är strupen rubinröd. Båda könen har tydliga, vita ögonbryns- och mustaschstreck. Arten häckar i tajga med rik undervegetation.

Den ses återkommande i Europa, men inte varje år. Sverige var sist ut bland länderna i Nordeuropa att notera fågeln.

Källa: ne.se, Birdlife Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!