Skånska sjöar saltas – mussla ska bort

Den invasiva vandrarmusslan ska saltas bort från de skånska sjöar där den spridit sig. Det krävs 200 ton kaliumklorid och det blir dyrt, men spridning av musslan till andra skånska sjöar skulle bli ännu mycket dyrare, enligt länsstyrelsen.

Vandrarmusslan är triangelformad och upp till fyra centimeter stor. Unga individer har ett tydligt zick-zackmönster och kallas därför ibland även zebramussla. Arkivbild.

Vandrarmusslan är triangelformad och upp till fyra centimeter stor. Unga individer har ett tydligt zick-zackmönster och kallas därför ibland även zebramussla. Arkivbild.

Foto: Jakob Bergengren/Havs- och vattenmyndigheten

Natur2022-11-25 20:22

– Det blir inte lätt och det blir inte billigt, men kostnaden är försvarbar om du jämför med kostnaden för spridning till alla skånska sjöar, säger Nils Carlsson, tillförordnad chef för länsstyrelsens art- och naturenhet.

I augusti upptäcktes vandrarmusslan i norra och södra Saxtorpssjön i Kävlinge kommun och detta var det första fyndet i södra Sverige. Musslan är fruktad eftersom den kan slå ut inhemska arter och förändra ekosystemet. Musslorna kan också täppa till kylsystem och vattenintag.

Larver kan spridas

Från de båda badsjöarna kan den sprida sig om dess mikroskopiska larver flyttas till andra sjöar, till exempel genom att de får lift via blöta badkläder, badleksaker och gummibåtar.

Om den får fäste kan tätheten bli upp mot 10 000 musslor per kvadratmeter.

Saltmetoden, som SVT Nyheter Skåne var först med att berätta om, har tidigare använts mot vandrarmusslor i USA och Kanada.

– Vi vill uppnå en koncentration på max 0,1 gram per liter. Saltet är helt ofarligt för fisk, fåglar, vattenväxter, snäckor och vatteninsekter, men hundra procent dödligt för musslor. Det har att göra med musslornas filtrering och hur deras gälar är uppbyggda, säger Nils Carlsson.

Före badsäsongen

Projektet ska genomföras före nästa badsäsong. Sydvatten ställer upp som medfinansiär, eftersom vattenbolaget vill slippa få vattenledningar tilltäppta av vandrarmusslor, berättar Nils Carlsson.

Boende i området, som brukar bada i sjöarna, har uttryckt oro för hur saltningen kan påverka badande barn.

– Om koncentrationen är 0,1 gram per liter kan ett spädbarn dricka tio liter innan det kommer upp i dagsbehovet av kalium, säger Nils Carlsson.

Fakta: Vandrarmussla

Vandrarmusslan, även kallad zebramussla, kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet.

Första fyndet i Sverige gjordes i Mälaren 1926. Nu finns den i Mälaren och Hjälmaren, och i en del mindre insjöar i Uppland. Musslan finns även i de inre delarna av Bråviken och de östgötska sjöarna Glan och Roxen.

Vandrarmusslan räknas till en av världens 100 värsta invasiva arter, enligt Global Invasive Species Database.

Eftersom den vid rätt förhållanden sprider sig snabbt och kan bilda täta kolonier kan den slå ut andra arter.

Den kan också orsaka ekonomisk skada om den sätter sig på exempelvis kylsystem, slussar och bevattningsanläggningar.

Samtidigt kan den utgöra föda för olika slags sjöfågel, kräftdjur och fiskar. Själv lever den på att filtrera planktonalger vilket gör vattnet mindre grumligt. Detta kan gynna makroalger och bottenlevande växter.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!