Snö och vind knäckte världens äldsta träd

Granen Old Tjikko har vuxit på Fulufjället i nästan 10 000 år. Men den senaste tidens vind och snö har kapat en meter av det späda trädet.

Världens äldsta kända individuella trädklon, Old Tjikko, innan toppen bröts av. Arkivbild.

Världens äldsta kända individuella trädklon, Old Tjikko, innan toppen bröts av. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Natur2023-02-10 20:54

Fjällguiden Tommy Lönnebacke skulle guida en fotograf upp till trädet när han upptäckte att toppen på granen brutits av.

– Den ser väldigt luggsliten ut nu. Ungefär en meter är borta, säger han till SVT Dalarna.

Årets vinter har varit ovanligt hård i fjällen i norra Dalarna. Stora mängder snö har under lång tid frusit fast i trädgrenarna med många toppbrott som följd.

– Men Old Tjikko kommer att överleva. Det är ju rotsystemet som är 9 500 år gammalt och det har ju klarat sig, säger Tommy Lönnebacke.

Granen Old Tjikko, var ungefär fem meter hög, men har nu fått en lite mer modest höjd. Stammen som står där i dag är inte flera tusen år gammal, men rotsystemet bedöms ha nästan 10 000 år på nacken. Olika stammar har växt fram, alla sprungna ur samma "individ".

Fakta: Old Tjikko - världens äldsta träd

Old Tjikko växer uppe på Fulufjället i norra Dalarna. Granen är en trädklon och den största stammen som sticker upp i dag är några hundra år gammal.

Trädet upptäcktes av forskarna Leif Kullman och Lisa Öberg när de undersökte trädgränsen på fjället. Trädet har fått namn efter deras siberian husky, Tjikko.

Granar kan föröka sig genom att slå nya rötter från grenarna. Det är så Old Tjikko har överlevt så länge. Under varmare perioder har granen stått mer upprätt som ett träd. När det varit kallare har granen levt som en buske som kan klara vintern skyddad under snön.

Exakt plats för trädet sprids inte till allmänheten för att minska risk för skadegörelse.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!