Svårt se solförmörkelse – moln skymmer

Under tisdagen letar sig månen in framför solen och skapar en partiell solförmörkelse över Sverige. Förutsättningarna att få se fenomenet är dock långt ifrån de bästa.
–Störst chans finns i norra Lapplandsfjällen, säger Emma Härenstam vid SMHI.

Partiell solförmörkelse över Stockholm..

Partiell solförmörkelse över Stockholm..

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Natur2022-10-25 05:00

Månen kommer innan lunch att täcka omkring hälften av solen, men det varierar beroende på var i landet man är, skriver Illustrerad Vetenskap.

Solförmörkelsen inleds några minuter efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen och varar i 2 timmar och 15 minuter. Mellan klockan 12.10 och 12.16 täcks solskivan som mest, beroende på var i landet man är, enligt tidningen Populär Astronomi.

"Hel del moln"

På många håll är dock väderförhållandena inte de bästa för att uppleva detta himlafenomen.

– Det är ganska så dåliga förutsättningar i landet i stort, säger SMHI:s meteorolog Emma Härenstam.

– Det är ett lågtryck som ställer till det som har bildats över södra halvan av landet som under dagen kommer att passera österut.

Finns det då något hopp om att se solförmörkelsen någonstans i Sverige? Enligt SMHI har de som befinner sig i norra Lapplandsfjällen störst chans. Även i de sydöstra delarna av Götaland som Gotland och ner mot Öland finns chans att se den partiella solförmörkelsen.

– Det kommer att vara en hel del moln, men det kan luckra upp sig på sina ställen. Det är långt ifrån strålande sol. Molnprognosen är ganska osäker i dag, säger Emma Härenstam.

Dröjer till 2025

Det är inte bara i Sverige som solen kommer att vara delvis förmörkad. Även i stora delar av Europa och Asien kommer solförmörkelsen att synas. I delar av Ryssland kommer månen att täcka över 80 procent av solskivan.

Den som är intresserad bör se upp med att se upp – mot solen alltså. Den som tittar in i en solförmörkelse utan speciella glasögon – vanliga solglasögon duger inte – kan skada synen.

Nästa partiella solförmörkelse i Sverige inträffar den 29 mars 2025. En total solförmörkelse dröjer ännu längre, en sådan letar sig in över landet först om hundra år: den 16 oktober 2126.

Fakta: Solförmörkelser

En solförmörkelse sker när månen passerar mellan solen och jorden. Månen blockerar då under en kort tid nästan allt solljus från att nå jorden.

En total solförmörkelse inträffar nästan varje år, någonstans på jorden. Området på jordytan som blir helt mörkt är dock mycket smalt, vilket gör att många solförmörkelser bara syns över svårtillgängliga platser.

I Sverige skedde totala solförmörkelser senast 1914, 1927, 1945 och 1954. Nästa sker dock inte förrän den 16 oktober 2126.

Källa: Rymdstyrelsen och Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!