Svultna sillgrisslor söker mat vid Västkusten

Ovanligt många svultna sillgrisslor har sökt sig till Västkusten, och långt inne i hamnar, i jakt på mat. Ett antal individer har dukat under och fler riskerar samma öde.

Sillgrisslan, vars svartvita fjäderdräkt för tankarna till en pingvin, hör till familjen alkor. Dessa sillgrisslor är fotograferade på Stora Karlsö, Gotland. Arkivbild.

Sillgrisslan, vars svartvita fjäderdräkt för tankarna till en pingvin, hör till familjen alkor. Dessa sillgrisslor är fotograferade på Stora Karlsö, Gotland. Arkivbild.

Foto: Roland Johansson/TT

Natur2021-10-31 09:47

Undersökningar av döda sillgrisslor visar att de inte varit färdigruggade - deras vingpennor har inte hunnit växa ut, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst samt Naturmorgon.

– Flera av dem har bara haft stumpar till vingar. Det är ett tecken på att de svälter, förklarar Jan Uddén, biolog vid Bohusläns museum.

Sillgrisslor, och andra arter i fågelfamiljen alkor, har simmat till Västkusten från Skottland. Där rapporterades i mitten av september om massdöd - tusentals döda sillgrisslor, men också tordmular och lunnefåglar.

– De är helt enkelt på desperat jakt efter mat, säger Jan Uddén.

Svälten kan i sin tur förklaras med ett varmare havsklimat. Därmed förändras tillgången på föda i form av fet fisk för alkorna.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har tagit prover som visar att sillgrisslorna inte haft fågelinfluensa. Allmänheten kan bidra till ökad kunskap genom att lämna in döda sillgrisslor till Bohusläns museum.

Sillgrisslor kan med gynnsamma förhållanden bli över 45 år gamla och lever i par som återvänder till samma häckningsplats varje år. Där lägger de ett ägg per säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!