Den svenska vargstammen ökar ständigt, enligt Olof Liberg, docent i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Nu rör det sig om 450 vargar totalt i Sverige, enligt Naturvårdsverkets senaste räkning.
Det gör att vargarna måste söka sig till sydligare breddgrader än tidigare för att få plats. Därför rör sig ungvargarna till nya län för att bilda revir, som till Kronobergs- och Kalmar län. Men även i Östergötland, Jönköping, Västra Götaland och Södermanland har nya revir bildats.
– Det har blivit för trångt i Mellansverige där vi har den gamla vargstammen, säger Olof Liberg.
Snabb expansion
För cirka tre år sedan fanns det inga fasta vargrevir i Götaland. Men vändningen började med att ett revir, Linderödsåsenreviret, etablerade sig i östra Skåne och sedan dess har en kraftig expansion skett – särskilt i Västergötland och i Småland.
– Nu finns ett pärlband av revir längs hela Vätterns västra strand, säger Olof Liberg.
Men ett ökat antal vargar innebär också att fler attacker kommer att inträffa. På kort tid, sedan i slutet på maj, har totalt 36 djur dödats i vargattacker kring Sjuhäradsområdet. Den senaste inträffade natten mot söndagen när tre tackor och två lamm dödades av varg söder om Herrljunga. Länsstyrelsen varnar för fler attacker i området.
Reviren här bildades runt sommaren eller hösten i fjol, enligt Olof Liberg. Att flera attacker har skett i närtid kan därför bero på att varg är rätt nytt i området.
– Jag förmodar att fårägarna inte har hunnit skydda sina får. Det går att göra genom rovdjursstängsel, men det är dyra saker och det rör sig troligen om stora arealer, säger Olof Liberg.
Fler vargar kommer att behöva skjutas
Samtidigt så är det tätare med fårbesättning söderut än i Mellansverige, vilket kan bli ett problem med en växande vargstam. Troligtvis är det en handfull som kommer att drabbas av vargattacker – men andelen kommer såklart att öka i och med att fler revir tillkommer, enligt Olof Liberg.
Han är själv av åsikten att det är nödvändigt att öka på takten på vargjakten söderut för att vargstammen inte ska växa okontrollerat.
– Vargjakten är här för att stanna och kommer bli mer omfattande.
Samtidigt väcker debatten om vargjakt starka känslor. Det finns risk för att den kan eldas på ytterligare när vargen expanderar geografiskt, när frågan därmed kommer att involvera fler människor. Även att debatten kan bli extra inflammerad lokalt i områden där varg inte har funnits tidigare.
– För de som har levt i områden där man haft varg sedan länge, som Värmland, Dalarna, Västmanland och Örebro län, har man hunnit anpassa sig, är mer van vid frågan och stämningen är inte lika upprörd längre.
– Men när vargen kommer till nya områden väcker det starkare känslor först för att det är ett nytt problem, fortsätter Olof Liberg.