Uppmaningen: Bekämpa invasiva arter

Vårda fiskeredskap noggrant, laga till en svartmunnad smörbult eller krossa en sjölevande krabba med sten – det kan du göra för att bekämpa invasiva arter i svenska vatten.

Stillahavsostron har ett avlångt, taggigt skal som är vassare än hos det inhemska europeiska ostronet. Arkivbild.

Stillahavsostron har ett avlångt, taggigt skal som är vassare än hos det inhemska europeiska ostronet. Arkivbild.

Foto: Mats Schagerström/TT

Natur2022-07-08 19:25

Invasiva arter fortsätter att hota den biologiska mångfalden i svenska vatten. Havs- och vattenmyndigheten har ringat in 13 arter som allmänheten bör se upp för och rapportera in. På så vis hjälper man länsstyrelserna att utveckla strategier för att bekämpa arterna.

I vissa fall går det även bra för privatpersoner att själva ta saken i egna händer, till exempel som i fallet med den kinesiska ullhandskrabban.

– Vi har inga inhemska krabbarter i våra sjöar. Så om du ser en krabba i en sjö är det till 99 procents säkerhet en ullhandskrabba och du kan med gott samvete avliva den. Du kan till exempel krossa den med en hård sten. Det låter lite makabert, men det är inte så hemskt som det låter, förklarar Andrea Ljung, samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten.

När det kommer till den invasiva havsfisken svartmunnad smörbult rör det sig inte enbart om samhällsnytta, den går det också att laga en god maträtt på.

Läs på noga

Vilka arter som går bra att på egen hand bekämpa och vilka som enbart ska rapporteras går att läsa om på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

– Det är superviktigt att man läser på noggrant om vad som gäller. För när det kommer till vissa arter kan försök till bekämpning ge motsatt effekt – att man bidrar till spridningen av dem, säger Andrea Ljung.

Enligt henne är den största farhågan att kräftpest sprids från den invasiva signalkräftan till den akut hotade inhemska flodkräftan.

– Det är extremt viktigt att folk rengör sina fiskeredskap noggrant. Jag förstår att kräftfisket i augusti är viktigt för folk. Det är en tradition, men för Guds skull flytta inga burar från ett vatten till ett annat utan att de är rengjorda. Det kan få förödande konsekvenser, säger hon.

"Vårt friluftsliv"

Ljung vill också belysa vikten av att vårda den biologiska mångfalden – något som hon menar kan vara lite svårt för folk att få grepp om.

– Biologisk mångfald kan låta som något väldigt abstrakt, men det blir helt plötsligt något konkret när till exempel stillahavsostronet med sitt vassa skal förstör våra badstränder. Då inskränker de invasiva arterna vårt friluftsliv.

Fakta: Invasiva vattenarter

Havs- och vattenmyndigheten pekar ut 13 arter av djur och växter som allmänheten kan hjälpa till att bekämpa. Samtliga bör rapporteras in till www.rappen.nu, med undantag för vandrarmusslan.

Djur

Kinesisk ullhandskrabba

Småprickig penselkrabba

Signalkräfta

Blåskrabba

Svartmunnad smörbult

Vitfingrad brackvattenskrabba

Stillahavsostron

Vandrarmussla (ska i stället rapporteras in till www.artfakta.se)

Solabborre

Växter

Sjögull

Vattenpest

Sydfyrling

Smal vattenpest

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om