Uppmaningen: Plåta en padda

Kommer du vistas på Öland i sommar? Ta med mobilkameran – och håll ögonen öppna. Nu uppmanas allmänheten plåta alla paddor och grodor man ser.

På bilden en utrotningshotad svensk grönfläckig padda. Arkivbild.

På bilden en utrotningshotad svensk grönfläckig padda. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Natur2022-05-14 21:09

– Vi vet att folk stöter på grodor och paddor när man är ute och promenerar, det är en grupp djur som man ser men inte tänker så mycket mer på, säger Kristofer Försäter, djurvårdare på Nordens Ark, och fortsätter:

– Vi vill kartlägga hur det ser ut på Öland.

Den grönfläckiga paddan är en av Sveriges mest hotade amfibier. Sedan flera år arbetar Nordens Ark med att plantera ut den hotade arten i Skåne, Blekinge, Gotland och på senare år Öland. Men Nordens Ark efterlyser nu, i samarbete med länsstyrelsen i Kalmar, bilder på alla groddjur på ön.

Den som tänker bege sig ut i naturen uppmanas att ta med sig en kamera eller mobiltelefon och plåta vad man ser.

– Vi vill ha en bild uppifrån, så man kan se vilken art det är. Alla groddjur är fridlysta så plocka inte upp eller hantera djuren, säger Kristofer Försäter.

– Ta kort från knähöjd och mejla oss, och lägg till plats och datum där man tagit kortet. Sedan rapporterar vi in till Artportalen.

Groddjur är globalt sett hotade, understryker Kristofer Försäter.

– Det är den mest hotade ryggradsgruppen som finns. Av den anledningen är det viktigt att vi får in information så att vi kan kartlägga skyddsvärda miljöer.

Fakta: Projektet "Plåta en padda"

Nordens Ark har tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar län startat ett Citizen Science-projekt som kallas Plåta en padda.

Allmänheten uppmanas rapportera fynd av paddor och grodor genom at ta en bild med mobiltelefonen, utan att röra eller störa paddan, och skickar till padda@nordensark.se.

Bifoga information om plats och datum.

Nordens Ark rapporterar sedan fynden vidare in i Artportalen.

Källa: Stiftelsen Nordens Ark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!