Våren på G - första tranan vid Hornborgasjön

Ett säkert vårtecken – årets första trana har siktats vid Hornborgasjön.

Årets första trana har siktats vid Hornborgasjön, och fångades även på bild av en privatperson.

Årets första trana har siktats vid Hornborgasjön, och fångades även på bild av en privatperson.

Foto: Kristian Kroon/TT

Natur2022-02-20 10:32

Observationen rapporterades in via nätet på lördagseftermiddagen, och en boende i närheten lyckades även fånga tranan på bild, meddelar länsstyrelsen i Västra Götaland.

De första tranorna som siktas vid sjön tros höra till de omkring 30 par som häckar där, enligt länsstyrelsen. De riktigt stora flockarna väntas anlända i mitten eller slutet av mars – varpå den så kallade trandansen kan dra igång.

Fram till slutet av april kan åskådare då få se tiotusentals fåglar vid sjön, som ligger på Västgötaslätten mellan Skara, Skövde och Falköping. De senaste två åren har fågelskådarnas folkfest dock varit påverkad av pandemin och restriktioner.

"Jag längtar alltid till våren men i år känns det ännu härligare. Naturen har en förmåga att ge glädje och energi när vi behöver det som mest", säger Sofie Stålhand, föreståndare vid Naturum Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

Enligt SMHI har däremot den meteorologiska våren inte nått Sverige än, inte ens de allra sydligaste delarna. I stora delar av södra Sverige har det de senaste dagarna varit vårtemperaturer, med dygnsmedeltemperatur över 0, men inte någonstans har det varat längre än 7 dygn i sträck. Först då anser SMHI att det är vår, tranor eller inte.

Fakta: Tranan

Tranan (grus grus) är en art i fågelfamiljen tranor.

Den är mellan 114 och 130 cm lång, med ett vingspann på upp emot 230 cm. Den är grå med svartvit hals och röd hjässa.

Tranan häckar på myrar och vid sjöar och vattendrag med sanka stränder och hög vegetation i hela norra Eurasien, i Sverige norrut från norra Skåne.

Tranan är flyttfågel och övervintrar i bland annat Sydvästeuropa. I mars–april rastar stora skaror vid Hornborgasjön, där paren uppför en parningsdans med bugningar, hopp och trumpetande läten.

Den årliga trandansen vid Hornborgasjön lockar besökare från hela världen.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!