Vargarna ska fördelas jämnare över landet

Länsstyrelserna i mellersta Sverige vill att fördelningen av vargar ska öka i södra delen av landet – och minska i den mellersta, rapporterar P4 Gävleborg.

Vargar ska flyttas söder, vill länsstyrelserna föreslå. Arkivbild.

Vargar ska flyttas söder, vill länsstyrelserna föreslå. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Natur2023-11-25 10:12

Den nu gällande miniminivån säger att det ska finnas minst 300 vargar i landet, varav 285 i mellersta förvaltningsområdet. Tio ska finnas i norr och fem i söder.

I det mellersta förvaltningsområdet ingår Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala och Stockholm.

– Vargstammen ska spridas enligt rovdjurspropositionen, så den ska ju finnas över större delar än bara mellersta förvaltningsområdet, säger Sandra Wahlund, chef för viltenheten vid länsstyrelsen i Gävleborg, till P4 Gävleborg.

– Vi vill föreslå en förändring så att det flyttas mellan 60 och 85 vargar till södra förvaltningsområdet, så det är en markant skillnad.

Det handlar inte om att flytta vargarna rent fysiskt – fördelningen ska i stället utgå från vargens naturliga rörelsemönster. På sikt kommer man även behöva jaga mer i mellersta Sverige.

Utifrån länsstyrelsernas och samverkansrådens förslag kommer nya miniminivåer för varg och andra rovdjur att fastställas under våren 2024, enligt Naturvårdsverket.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om att vargar ska förflyttas från mellersta till södra Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!