Varning för förrädisk våris – flera tillbud

Vårisarna blir alltmer förrädiska i Mellansverige, varnar Issäkerhetsrådet. Bara de senaste dagarna har ett flertal allvarliga tillbud rapporterats.

Vårsolen gör att isarna kan bli förrädiska. Arkivbild.

Vårsolen gör att isarna kan bli förrädiska. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Natur2022-03-17 19:57

Förra året omkom 16 personer i isolyckor i Sverige och enligt preliminära uppgifter från Livräddningssällskapet har hittills två personer omkommit i isrelaterade drunkningsolyckor i år.

Samma härliga vårsol som lockar många ut i naturen kan snabbt göra isen farlig. Solen påverkar isen på djupet, utan att det syns på ytan. Isen, som efter en kall natt kan verka robust, kan snabbt tappa styrka under dagen.

"När isen försämras och mjuknar på våren blir det snabbt mycket farligt då det kan vara omöjligt att ta sig upp om man går igenom,” säger Issäkerhetsrådets projektledare Jan Insulander i ett pressmeddelande.

Vid broar, bryggor, uddar, sund och uddar är risken extra stor, liksom vid strömsatta områden som in- och utlopp. Det är också viktigt att komma ihåg att isen försvagas snabbare nära land om det är grunt, vilket kan göra det svårt att ta sig tillbaka till land.

Ett grundtips från Issäkerhetsrådet är att aldrig vara ensam på isen och att utrusta sig med isdubbar och säkerhetslina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!