Den spektakulära geologiska formationen är en rest från vulkanens kraterrör och ligger i ett område av naturbetesmark mellan Hässleholm och Höör.
– Det här är ett område som har nyttjats av människan under århundraden och planerna är nu att de här naturvärdena långsiktigt ska skyddas och hållas öppna, säger Johan Johnmark, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.
Det planerade naturreservatet på drygt 12 hektar omfattar också mellan 120 och 150 år gammal ädellövskog med arter som koralltaggsvamp, blåsippa och skogsduva. I naturbetesmarken finns växer arter som slåttergubbe, jungfrulin och stagg.
Vulkanrester finns endast i Skåne och för att göra platsen mer tillgänglig planerar länsstyrelsen att anlägga en mindre parkeringsplats och en enklare led upp till Örnabjär.
– Vi vill dock inte att en bättre tillgänglighet ska leda till att naturvärdena påverkas. Förutom själva formationen i sig finns det vissa mossor och lavar som gillar att växa på den här typen av sten som vi vill värna, säger Johan Johnmark.
Det kommer att vara förbjudet att klättra på vulkanresterna och det är också förbud mot att plocka slåttergubbe, som är en gammal medicinalväxt som minskar i antal.
– Den är tämligen plockningsbenägen och dessutom begärlig för mördarsniglar som gärna knaprar i sig den, men den finns med på EU:s listor över växter som kräver skydd mot insamling, säger Johan Johnmark.
Ärendet är ute på remiss till och med den 11 november och beslut väntas före årsskiftet.