Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det med tanke på smittosituationen inte är läge för några lättnader i pandemirestriktionerna under april. Tidigare var den 11 april tänkt som en brytpunkt men där ser Folkhälsomyndigheten (FHM) nu den 3 maj som ett mer rimligt mål.
Beskedet från FHM säger inget specifikt om de regleringar som rör exempelvis krogbranschen. Tegnell säger dock till TT att myndigheten behöver "titta på detaljerna" och att ett "hårt arbete" väntar kommande veckor för att begränsa smittan.
För krogbranschen skulle en eventuell förlängning av stoppet mot alkoholförsäljning kvällstid få stora konsekvenser, enligt Jonas Siljhammar, som är vd på branschorganisationen Visita.
– Varje dag spelar roll för oss. Det blir i praktiken en partiell nedstängning och då behövs stödåtgärder och de saknas, säger han.
"Enorm skillnad"
Siljhammar efterfrågar en tydlig förklaring till varför klockan 20.30 har satts upp som en skarp gräns.
– För krögarna är det en enorm skillnad att kunna få in en middagsservering till kvällstid, men jag har inte sett någon förklaring till varför stängning 20.30 är bättre ur smittosynpunkt än 22.00, säger han.
Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, håller med om det allvarliga läget för många företagare.
– Varje dag är viktig, absolut. Jag förstår såklart att man behöver vidta åtgärder, men jag är orolig för jobben, säger han.
Även Hedenström efterfrågar omedelbara stödåtgärder.
– Jag ifrågasätter inte viljan, men vi behöver bli mer snabbfotade. Det är inte rimligt att vi ska behöva vänta åtta-nio månader på stöd.
Vaccinationerna viktigast
Hedenström säger att näringsidkare "kämpar med näbbar och klor" för att hålla verksamheter vid liv.
– I långa loppet handlar det såklart om vaccinationerna. Inga stödåtgärder i världen kan hjälpa oss över tid, säger han och fortsätter:
– Vi måste kunna öppna upp samhället och få tillbaka efterfrågan. Och då hänger det på vaccinationerna, det är prio ett, två, tre, fyra och fem.