Ingen dispens för kviga som hänger med hästar

Kvigan Hilda i Vännäs, som bara hänger med hästar, får ingen dispens av Jordbruksverket, skriver ATL. Hildas ägare Marika Andersson har bett om dispens i två år så att Hilda inte behöver vara med någon kalv eller ko, men får nu nobben.

Kossor måste få gå med kossor, enligt Jordbruksverket. Kossorna på bilden har dock inget med kvigan Hilda att göra. Arkivbild.

Kossor måste få gå med kossor, enligt Jordbruksverket. Kossorna på bilden har dock inget med kvigan Hilda att göra. Arkivbild.

Foto: Fritz Schibli / TT

Naturbruk2020-08-30 11:15

Hilda måste få ett nötdjur till som sällskap, enligt myndigheten.

– Jag tycker det finns en sådan dubbelmoral i våra djurskyddslagar. Listan med punkter kan göras lång med djur som lider eller inte får utlopp för sitt naturliga beteende i den djurskyddslag vi har i vårt land, säger Marika Andersson.

Hon bloggar om sin kviga Hilda, som lärt sig att göra konster och också visar upp sig i olika sammanhang, som på äldreboenden.

Sedan tidigare har Hildas sällskap varit en fråga för domstolarna – både förvaltningsrätten och kammarrätten har bestämt att Hilda enligt djurskyddslagen måste få sällskap av artfränder. Den rättsprocessen är inte avgjord ännu, Marika Andersson och Hilda väntar på prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. I avvaktan på det beslutet hade Marika Andersson hoppats på dispensen från Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!