Vitlök är så mycket mer än den torkade lilla lök du hittar i matbutikens grönsaksavdelning. Åtminstone om man frågar en av landets ledande vitlöksexperter, Åke Truedsson, tidigare ordförande i Sveriges Trädgårdsförening. I dag driver han en egen vitlöksklubb med omkring tusen medlemmar.
Hundra sorter
Intresset för den smakrika löken växer i Sverige, säger han.
– Bland privatpersoner är det mycket stort, och jag märker även en efterfrågan bland mindre yrkesodlare, säger Åke Truedsson och tillägger att han i dagsläget har hundra sorters vitlök samlade i en egenupprättad genbank på gården i skånska Vellinge.
Vad är då skillnaden mellan olika vitlökar?
– Det man köper i handeln är ofta besprutat med giftrester som finns kvar. Dessutom är ofta de lökarna strålade för att kunna bevaras länge i handeln. De är levande döda.
Många olika nyanser
Den egenodlade löken däremot, har en smak som erbjuder variation under lång tid, enligt Åke Truedsson.
– Man kan uppleva vitlökens olika skördetider.
Redan på våren kan vitlöken skördas för att med sin då milda smak avnjutas rå. Under sommarhalvåret äts den färsk. Därefter torkas löken och förvaras torrt och frostfritt.
Dags att börja i norr
Den som är intresserad av att odla sin egen lök ska satsa på att få tag i riktigt utsäde, råder Åke Truedsson.
– Och sedan sätter man den med 15–20 centimeters mellanrum i åtta centimeters djupa hål. Jorden ska vara kalkad och gärna fått vedaska – den vill ha det väldigt basiskt.
I norra delarna av landet är det redan dags att sätta i gång. Längst i söder bör man vänta tills slutet av november, när jorden kylts ner något.
Viktig att tänka på är att gödsla, och vattna ordentligt fram på vårkanten, då löken kommer i gång med att växa.
TT: Om man saknar egen täppa – går det att odla även på balkong?
– Teoretiskt. Men man behöver en rejäl låda och gärna en jord som är lerblandad från en åker. Inte torvjord, ingen köpejord!