Efter kritiken – Nobelstiftelsen backar

Nobelstiftelsen gör en tvärvändning efter kritikstormen – Rysslands ambassadör portas från prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. –Så länge kriget fortsätter är det inte aktuellt att bjuda in Ryssland eller Belarus, säger vd Vidar Helgesen.

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen backar – Rysslands ambassadör får inte delta vid prisutdelningen.

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen backar – Rysslands ambassadör får inte delta vid prisutdelningen.

Foto: Jessica Gow

Nobel2023-09-02 07:09

Bara ett dygn efter det att Nobelstiftelsens styrelse försvarat beslutet att bjuda in ambassadörerna från Ryssland, Iran och Belarus, vänder man nu helt om.

– Vi har tagit till oss av reaktionerna som fullständigt överskuggat det som är vår grund för beslutet. Det är därför vi väljer att upprepa förra årets undantag från den praxis vi har, säger stiftelsens vd Vidar Helgesen.

TT: Var beslutet ett misstag?

– När vi nu tar till oss och ändrar beslutet så är det uppenbart att det hade varit bättre att ta det här från början, men jag vill också säga att i grunden är det en övertygelse att vi ska nå ut så brett som möjligt.

– Vi har velat "signalera" genom själva priset och inte inbjudningslistan men de starka reaktionerna har gjort att inbjudningslistan och inte priset kommit i fokus.

Kungahuset: Väldigt positivt

Kungahuset nåddes av Nobelstiftelsens beslut att bjuda in ambassadörerna från Ryssland, Iran och Belarus via medierna.

Frågan borde på förhand ha diskuterats med kungen, som delar ut Nobelpriset, enligt hovets informationschef Margareta Thorgren. Att Nobelstiftelsen nu backar är välkommet.

– Det ser vi som väldigt positivt, säger Thorgren.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar beskedet.

"Ett bra och nödvändigt beslut av Nobelstiftelsens styrelse. De många och starka reaktionerna visar att hela Sverige entydigt står på Ukrainas sida mot Rysslands förfärliga invasionskrig", skriver han i en kommentar.

Inte aktuellt under kriget

Nobelstiftelsens beslut att bjuda in de tre ländernas ambassadörer möttes med omedelbar kritik där flera partiledare meddelade att de skulle nobba Nobelfirandet. På lördag förmiddag kom också beskedet från hovet att kung Carl Gustaf inte bestämt sig för om han skulle medverka eller inte.

Enligt Vidar Helgesen var styrelsen helt enig om att alla tidigare ambassadörer skulle bjudas in, liksom till ceremonin i Oslo.

TT: Hur kommer ni resonera nästa år om kriget fortgår?

– Jag anser att så länge kriget fortsätter så är det inte aktuellt att bjuda in Ryssland eller Belarus.

Fakta: Nobelpriset och Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833–1896) är Sveriges genom tiderna mest berömda uppfinnare och industriman. Han framställde dynamiten och en lång rad andra viktiga uppfinningar inom sprängteknik.

I sitt testamente uttryckte han en önskan om att hans kvarlåtenskap, den förmögenhet han hade tjänat efter att ha uppfunnit dynamiten, skulle användas till att instifta ett pris som skulle delas ut i fem olika kategorier: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, fred samt litteratur. Utöver dessa delas även ett ekonomipris ut av Riksbanken, till Alfred Nobels minne.

Enligt testamentet ska priserna tilldelas dem inom de fem disciplinerna "som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta".

Prisceremonin äger rum varje år på Alfred Nobels dödsdag, den 10 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!