Expert om årets Nobelmeny: Härligt obstinat

En provocerande förrätt och en kioskvältare till efterrätt. Så beskriver matskribenten Lisa Förare Winbladh årets Nobelmeny.

Här serveras efterrätten på Nobelbanketten – "en lättälskad chokladdessert upphöjd till ett konstverk" enligt matskribenten Lisa Förare Winbladh.

Här serveras efterrätten på Nobelbanketten – "en lättälskad chokladdessert upphöjd till ett konstverk" enligt matskribenten Lisa Förare Winbladh.

Foto: Christine Olsson/TT

Nobel2023-12-10 22:00

– Det är en väldigt samtida meny. Detta är maten som man hade kunnat få på en svensk topp-restaurang. Fine dining när det är som bäst, säger Lisa Förare Winbladh.

Trerättersmiddagen inleds med en bakad gulbeta som bland annat serveras med kärnmjölk och störrom.

– Förrätten är det mest provocerande. Det finns vissa komponenter som jag på pappret ser kan vara svåra att få ihop. Men är det en riktigt duktig kock – vilket det är – så kommer han att överraska.

Stjärnkocken som satt ihop menyn är Jacob Holmström, som tidigare bland annat drivit en Michelin-prisad restaurang i Stockholm.

Efterrätten, som konditor Annie Hesselstad komponerat, beskriver Lisa Förare Winbladh som en klassisk chokladdessert utsmyckad med mer vågade detaljer såsom kärvhet från lingon och provocerande tjära.

– Den tror jag blir en kioskvältare. Hon höjer en lättälskad chokladdessert till ett konstverk.

Huvudrättens huvudakt är fisk och skaldjur. Smart, tycker Förare Winbladh, som menar att de utländska gästerna ges möjlighet att prova på fina råvaror från kalla vatten.

Den röda tråden är att kocken valt att lyfta småproducenter med ingredienser som "störrom från Strömsnäsbruk" och "lingon från Mockträsk."

– Varje liten delikatess har en adress.

Kanske är det ett sätt att kuppa in lite svenska på menyn som annars är skriven på franska enligt gammal Nobeltradition, säger Förare Winbladh.

– Det är lite härligt obstinat att skriva in svenska ortsnamn.

– Den tror jag blir en kioskvältare, säger Lisa Förare Winbladh om Nobelmiddagens dessert, skapad av Annie Hesselstad.
– Den tror jag blir en kioskvältare, säger Lisa Förare Winbladh om Nobelmiddagens dessert, skapad av Annie Hesselstad.
Fakta: Nobelmiddagens meny

Förrätt:

Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten.

Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.

Huvudrätt:

Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp.

Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.

Efterrätt:

Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap.

Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Källa: nobelprize.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!